2013. augusztus 17., szombat

Mi kell a férfinek? 2013.08.10. Délelőtti tréning

Az ember legmélyebb belső dinamikájának működésmódját, (egész pszichikus rendszerünket) az istenhiány határozza meg. Létező lényként a nem lét valóságának elhárítása, valamilyen kikompenzálása, egy viszonylagos egyensúly megteremtése a belső működés fő célja és feladata. És persze ennek része, hogy erre a nagy hiányállapotra a lélek megoldást találjon a maga elképzelése szerint. A jó- és rossztudás fájának a szimbolikáját megértve, tudhatjuk, hogy az ember maga kézbe vette a bűneset következtében, azt, hogy eldöntse mi a jó neki és mi a rossz. Saját elképzeléssel kívánjuk hát létrehozni a mennyországot önmagunk számára.



Ezen magvas bevezető gondolatok után rátérve az előadás kérdésére és konkrétabbá válva, ha a lényegét szeretném megragadni a válasznak; a férfinek is a saját elképzelt mennyországának beteljesítése a lényegi mozgató, ez kell neki, erre vágyik.

Sok tudományág nézi az embert alulnézetből, vagy történeti, történelmi dimenzióból, s ezen irányokból is meghatározható, hogy mi minden mozgatja a férfit. Summásan: létfenntartás és fajfenntartás. Hogyha feltesszük a kérdést, hogy mi kell a férfinek a nőtől, akkor az utóbbi területen van a férfi igényének kapcsolódása a gyengébbik nemhez.
„Egy szexi, kedves lány ha szeretni fog, és mindig mellettem lesz (ha éppen szükségem lesz rá) az lesz maga a mennyország. És én mindent megteremtek neki is és magamnak is. Boldogok leszünk.” – gyakran hallom fiatal emberektől ezt a mondatot apróbb eltérésékkel, de lényegi módon így summázva.
Igényes, ápolt szexi nő, - ez biztosan kell a férfinek.
Olyan nő kedves nőtestvéreim, aki mer és tud is élni a nőiességével, azt egyedi saját módján megformálva, nem belesétálva a szélsőségek csapdáiba. Olyan nő aki mer szexuális lény lenni és a gátlásosságát nem kereszteli át hívő erénnyé.



Ha egy ilyen nőt lát meg a férfi, már egy pillanat is, az ösztön szintjén kódolva sok üzenetet, azaz ígéretet tartalmaz számára. A nőies és szexi nő üzeni; hogy nálam igazán jó helye lesz a gyermekeidnek, továbbá velem megélheted a szexualitáson keresztül a misztikus egyesülést, eggyé válást.
Elnézést kérek a nagyon profán leegyszerűsítésért, de a mosolygós, kedves nő továbbá üzeni és elővételezteti; hogy Istentől ami büntetést kaptál, - verítékeddel keresed a kenyeredet – abban majd melletted leszek, és letörlöm a verítékedet. Ha haza jössz a multitól harmonikus, meleg légkörű rendes otthonnal várlak, meleg vacsorával, mindent a kedvedre fogok tenni…
És ez is kell a férfinek. Az eredendő büntetésnek a kikompenzálása a segítőtárs által.

Mégis érdekes, ha mindez még meg is adatik neki, 5-10 év múlva kiderült, igazán nem lett boldog, valami még mindig hajtja tovább, hogy hova az a nagy kérdés....
Freud is megmondta, hogy az ösztönök nem tudnak beteljesedni. És ez így is van.

Az ösztöneinket Isten jónak teremtette, a szaporodási ösztönt is ő adta az embernek a Biblia tanúsága szerint és azt mondta rá Ő maga a, hatodik napon, hogy jó amit alkotott. Az ösztönök a bűneset története kapcsán „öntöttek ki a medrükből” és hagyták el az Isten által megtervezett helyüket. Az ösztönök meg lettek fejelve létszorongással, ami csak Istennél juthat beteljesültség élményhez, érzéshez. Így Isten nélkül az ösztönök diktálta, hajtotta életprogram, nem hoz beteljesültséget, megérkezettséget, lényegi belső harmóniát.
A nagy beteljesülés a szeretet kapcsán történhet, a spiritualitás dimenzióján keresztül.

Mit tehet a nő, ha szeretne egy férfit boldoggá tenni?
Segítség lehet a nő abban, hogy támogassa a férfit az érzelmeihez egyre érettebben, bátrabban viszonyulni.
Nagyon fontos! Ne felejtsük el, hogy a férfi is akkor lesz boldog, ha megélheti, hogy ő is szeret. Képes, és alkalmas rá.
Ezért a magunk keretein belül fontos sok pozitív próbálkozását visszajelezni, bátorítani, motiválni, mint elvárásokkal terhelni, számon kérni, és elültetni benne, hogy alkalmatlan arra, hogy bennünket szeressen.
Ha ráfigyelünk, tisztelettel vesszük körül és neki megfelelő módon hozzá alkalmazkodva szeretjük, még akár megérkezettség élményt is érezhetne mellettünk a kiválasztott férfi.

Csak ennek van egy nagy akadálya, mégpedig az, hogy mi is ettünk a tiltott gyümölcsből…
Ezért nem tehetünk nőként sem mást, mint engedjük, hogy Isten nálunk a felülnézeti ajtót ( Jézus: „én vagyok az ajtó”) nyitogassa, és engedjük magunkhoz egyre közelebb jönni a szerető Istent. Tudnia kell a nőnek, hogy ő nem lehet a férfi megváltója, mert ő maga is hiánylény, és őneki is van egy szükségszerű saját elképzelt és megálmodott mennyországa, amihez viszont a férfi is kell. És ezek az elképzelések máris szembe állítják a férfit meg a nőt.

Mit tehet a nő? Istennel együtt lehet járni ezt az utat, hogy a magunk megálmodott mennyországa és saját elképzeléseink helyett, szeretettel fordulunk a férfi felé, s meggyőződésem, hogy csak így tud kiteljesedni és beteljesedni női létünk is, melyet Isten a teremtésnél gondolt ki. Jézus Krisztus: „Aki elveszíti az életét énérettem (szeretetért) az megtalálja.”

A női lélek mélyen élő főbb érzéskötegek, - archetípusok - is arról üzennek, hogy ha ezekre figyelünk és engedjük, segítjük őket (akár szocializációs gátak de spirituális gátak miatt is) megvalósulni, kibontakoztatjuk ezeket, akkor pont olyan segítőtárssá válhatunk nőként a férfi mellé, amilyennek az Úr megtervezett minket.

Az előadásban az anya, a kurtizán, az amazon és madonna archetípusainkról hallhattunk még bővebben.

3 megjegyzés:

  1. Ezekről (az anya, a kurtizán, az amazon és madonna archetípusaink) melyik linken lehet meghallgatni az előadást?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a délelőttről nem készült hanganyag...:(

      Törlés
  2. Aha, értem; és nagyon sajnálom. Esetleg a jegyzetet vagy a ppt-t nem lehete elérhetővé tenni? Tökre érdekelne, hogy a nőkre vonatkozólag mi hangzott el;-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.