2013. augusztus 19., hétfő

"fel kell ismernünk egy kardinális problémát: gyülekezeteink elnőiesedtek"

Nt. Szőke Attila előadásának blogbejegyzés-változatát olvashatjátok itt "Mi kell a nőnek?" címmel a 2013.08.10-ei tréning alkalomról.




Ahhoz, hogy megválaszoljuk a fenti kérdést, fel kell ismernünk egy kardinális problémát: gyülekezeteink elnőiesedtek. Nem csupán a létszámot illetően (szinte mindenütt túlnyomó többségben vannak a nők), hanem még inkább a gondolkodásmód tekintetében. Az érzelmek középpontba állítása, megosztása és kifejezése nehezére esik az erősebbik nemnek. A türelmes légkör, a harmóniára törekvés, a békesség mindenütt való „erőltetése” szintén nem kedvező terep az igazán férfias férfiaknak.
Ugyanakkor hiányoznak a kihívások, a céltudatosság, az eredményre törekvés. Az olyan fogalmak, mint sikeresség, kockázatvállalás és hatékonyság nem lenne szabad, hogy csak a vállalati szférában legyenek használatosak. Előadásom első felében két gyülekezetmodellt elemezve fejtem ki bővebben a kérdést. A családmodellt és a királyság eszményét szem előtt tartó gyülekezetek között különbség van a férfikép tekintetében. Hasonló szempontból kerül elő Jézus is, mint az Isten báránya, illetve mint Júda oroszlánja. Kétféle kép, mely kétféle férfitípust ad elénk. Keresztyén közösségeinkben a fiatalemberek vajon melyikkel találkoznak, melyikkel azonosulnak inkább?


Nem lehet és nem is kell egyik szélsőséget sem kijátszani a másik kárára. Ha a fentiekből eredő férfiképre gondolunk, akkor nem kell kényszerűen választanunk: vagy a nebántsvirág, vagy az öntelt macsó leszek. C.G. Jung a férfi belső lelki képeit vizsgálva szintén arra jut, hogy egyszerre több belső képességgel kell bírjunk. Egyképpen teret kell engednünk a bennünk lakó királynak, harcosnak, mágusnak és szerelmesnek. Az előadás második egységében ezeknek az archetípusoknak mibenlétéről esik bővebben szó. A négy kép megmutatja nekünk, hogy melyikkel van leginkább dolgunk. Fejlődésünk abba az irányba van, amelyik a legtávolabb áll tőlünk. Dolgozni kell, hogy mind a négy belső erő felismerhető legyen: a király, a harcos, a mágus, a szerelmes.


Nos, mi kell a nőknek? A túl feminin, puha férfi nyilván nem. A bennünk lévő tehetetlen, döntésképtelen fiú meg kell haljon ahhoz, hogy előlépjen a férfi. De ez még mindig egy sekélyes férfi. Ha valakinek BMW-je van, tőzsdézik és úgy néz ki, mint egy westernhős, akkor az már férfi? (Gábor Zsazsának esetleg. Ő mondta a következőt: „Egy rendes bankszámlával rendelkező férfi egyszerűen nem lehet csúnya.”) Puha, vagy sekélyes férfiasság helyett hétköznapi hősökre van szükség. Akiben a hozzáértés felelősséggel és alázattal párosul. Aki tud nagylelkű és kegyelmes lenni, és akiben érződik, hogy életét egy önmagánál nagyobb dolognak (Valakinek) szenteli. Aki fejlődésre sarkallja, és nem elnyomja a környezetében lévőket. Jóság és bölcsesség árad belőle.



Ha készen állunk belső világunkat átrendezni ebbe az irányba, akkor nézzük meg a férfivonzerő alapját, továbbra is szem előtt tartva kérdésünket: mi kell a nőknek?
A vonzalom alapja elsősorban a magabiztosságodban rejlik. A férfi dominanciát, erőt, tekintélyt kell sugározzon. Mutassa, éreztesse, hogy ő az „alfa-hím”. (Mielőtt gyorsan félreértenénk: ennek semmi köze nincs a lenéző, vagy a nőket sértő viselkedéshez.) Egyszerűen férfiként tudd, és minden pórusodon át áraszd: „Te vagy a főnyeremény”. Másodszor megjelenésed megbízhatóságot és védelmet is kell árasszon. Azt, hogy neked egy felépített és vonzó életed van. Célokkal bírsz, amelyek mellé segítőtársat keresel. Ha a vonzalom témakörében az első tulajdonságot a harcos, a másodikat a király archetípusához kötjük, akkor a harmadik kép a szerelmesé. Kell legyen benned az első perctől kezdve valami, ami a szexuális vonzódásodat is kifejezi. Igenis add tudtára a hölgynek, hogy mint férfi érdeklődsz utána. Máskülönben az egyik legfájóbb mondatot fogod hallani a 4-5. randi után: „- Olyan jó fej vagy, nagyon szeretek veled beszélgetni. Legyünk barátok!”. A lelkesedés, a humor, a csibészes báj nélkülözhetetlen. Bókolj, és inkább légy pimasz, mint kisfiúsan diszkrét. A tuti recept arra, hogy miként lépj oda, szólíts meg egy lányt, talán ez lehet: magabiztosság + kezdeményezőkészség. Tehát mutass kiegyensúlyozottságot (alfahím) és fűszerezd ezt tréfás, rámenős stílussal. És hogy a mágus se maradjon ki, hordozz magadban valamiféle titokzatosságot. Mutasd, hogy egyedi, különleges vagy. Ezért ne is adj ki az első beszélgetések során egyből mindent, egész élettörténetedet, legfájóbb emlékeidet, cipőméretedet, fogtöméseid becsült és tényleges számát.


A férfivonzerő után említsünk meg néhány gondolatot a megszólítással kapcsolatban, hiszen ez az első gát, a legnagyobb lépés, amelyet sokan nem is merünk végigvinni. Sokat morfondírozni nem érdemes. Egyesek 3 mp-es szabályról beszélnek, vagyis nem szabad tépelődni, megszólítsam, ne szólítsam. Ha tetszik egy lány, miután megpillantottam három másodpercen belül induljak el felé, és szólítsam meg. A rátermett férfi a beszélgetés során nyíltan partnere szemébe néz. Nagyon fontos, hogy egyszer se kapd el a tekinteted, ne süsd le vagy fordítsd el a tekinteted, még a kínos vagy feszült pillanatokban sem.


Kapcsolatot kezdeményezni lehet direkt vagy indirekt módon. Az előadásban részletesen bemutatásra kerül mindkettő, illetve a hölgyek részéről felmerülő esetleges elutasítás kezelése is. Persze elengedhetetlen a jártasság, a kommunikációs magabiztosság. Ezért gyakorolj. Beszélgess minél több nővel, ha nem is mindjárt ismerkedés céljából, de szokd a laza, fesztelen, férfias társalgást.


Vedd észre az érdeklődés jelét. Ha egy lány számára nem vagy közömbös, akkor azt jelzi azzal, hogy … (bővebben a hanganyagban).
A kapcsolatfelvétel, a megszólítás után jön a bizalomépítés fázisa. Itt fokozatosan egyre többet hozol elő az izgalmas és érdekes személyiségedből. Az udvariasság segít ellazulni, megérezni, hogy milyen jó a társaságodban lenni. Legyen minél több dologról véleményed. Az nem jó, ha túl sok témához még csak hozzászólni sem tudsz.



Beszéltünk még az öltözködésről (mi az ami gáz, amiről feltétlenül le kell szoknod), a külsőd karbantartásáról, a mozgásról, beszédstílusról. Szóval sok mindent lehet fejleszteni! Érdemes egy mentort keresni, egy igazi férfipéldaképet, és tőle tanulni. De hasznos lehet barátnőkkel is elbeszélgetni, mit látnak megjelenésedben, személyiségedben ami megérett a változtatásra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.