2011. december 11., vasárnap

Szingli light

Jöhet egy kis "light-os" írosgatás. Bármi, ami vicces vagy érdekes (vagy vicces és érdekes), linkek, videók, hanganyagok... Kit, mi nevettet meg, ki, hogyan szeret kikapcsolódni? Mik a nagy kedvencek?



Lehet, hogy nem tartjuk sokszor fontos, komoly dolognak a kikapcsolódás kérdését, pedig nagy hiba lenne figyelmen kívül hagyni. Sokan nem tudnak egyszerűen "leengedni" és pihenni, felfrissülni a mai pörgős világban. Sokunk szülei sem ismerik a pihenés, lazítás fogalmát. Pedig Istennek fontos a pihenés "napja", ami nem redukálható le a vasárnapi gyülekezetben való aktív vagy passzív részvételre. Istennek ugyanolyan fontos, hogy nap, mint nap pihenjünk, minthogy szolgáljunk neki. Ma minden cég és üzlet a hatékonyság fokozásáról szól. "Hogyan érjük el, hogy abban a 8 órában még hatékonyabban folyjon a munka, még több mindent mutassunk fel a nap végén?" Isten viszont nem a statisztikát és az ábrákat fogja nézni - a gyülekezeteinkben sem. Fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül azt a rendet, amit Isten megalkotott a szolgálat, a munka és a pihenéssel kapcsolatban. Minden nap elvárjuk, hogy csendesedjünk el Isten előtt, hogy tegyünk bizonyságot róla és hogy dolgozzunk is persze. De mi van a kikapcsolódással? A nagy kacagásokkal? Vagy éppen a forró fürdős merengéssel? Ilyenkor nem gyönyörködik bennünk Isten, ahogy egy szülő teszi, mikor gyermekei önfeledt nevetgélnek ahogy a barátjaikkal futkároznak az utcán vagy éppen megpihennek egy rajzfilm vagy meseolvasás közben? Persze, a szép iskolai eredmény nagy örömöt okoz a szülőnek, de hasonlóképpen a gyermekei öröme is.

Ki hogy van ezzel? Kinek mi a pihenés, ki hogyan pihen?
Ki szeret filmet nézni? Társasjátékozni? Beülni valahova vagy éppen sportolni, wellnessezni?
Milyen szülői mintát láttunk erre? Milyenek a körülöttünk élő keresztyének, esetleg lelkészeink?

7 megjegyzés:

  1. Nekem a biciklizés kikapcsolódás és élmény :)
    Biciklivel járom be az országot :) Biciklizés közben nagyokat lehet imádkozni.
    Épp azon elmélkedtem a hétvégén, h ebben az évben mennyi ajándékot kaptam az Úrtól. Többek közt a 100szinglit :)
    Mennyi élményben, mennyi útban volt részem! Mennyi lehetetlennek tűnő helyzetből menekített meg! Tök boldog vagyok :) és hálás Istennek!

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!

    Sokat gondolkoztam, hogy mit írhatnék ide...
    Alapvetően számomra a kikapcsolódás a gyülekezet tagjaival lenni, legyen szó bármiről. Jó móka templomot takarítani, ha közben a barátaimmal lehetek. Jó dolog elmenni együtt egy koncertre, és őszinte örömmel élvezni a zenét, mindenféle tudatmódosító adagolása nélkül :). (Félre ne értsetek, nincs bajom azzal, ha valaki iszik egy kicsit, de azzal nem értek egyet, ha valaki csak úgy tud oldódni, ha iszik.) Jó dolog együtt elmenni kirándulni, együtt csodálni a természetet, amit Isten alkotott, és közben az Ő nagyságáról beszélgetni. De az is jó, ha csak leülünk egy süti mellé beszélgetni.
    Nekem sokáig nem volt fontos a beszélgetés, de Isten ezt átrendezte bennem. Szerintem az egyik legnagyszerűbb dolog a világon, hogy tudunk beszélgetni :).
    Persze néha magányra vágyik az ember. Nagy néha megnézek 1-1 filmet, vagy zenét hallgatok. Szeretek pengetni gitáron is.

    Üdv. Kukkoló

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Ez is érdekes téma.
    Korábban míg nem tudtam, hogy mi is az a gyülekezet, rengeteg időt töltöttem film, sorozat nézéssel, internetezéssel. Az életemet szinte csak a számítógép töltötte ki.
    És ahogy az ifinek és később a gyülinek is a tagja lettem emberi kapcsolataim is lettek. Azelőtt eléggé antiszociális voltam (vagy hogy nevezik) és még most is sokszor nem jól reagálok bizonyos helyzetekben, de jó, hogy olyanok vesznek körül, akik ezek ellenére is elfogadnak.
    Jelenlegi szabadidőmet eléggé kitölti a gyüli (ifi, imaóra, bibliaóra) De a templomon kívül is szoros kapcsolatot tartunk az ifisekkel: közös "világi programokat szervezünk", koncert, fürdés, utazás, kirándulás. És valahogy nem érzem, hogy túl sok lenne. Jó velük lenni, mert Jézus tényleg ott van ahol 2-3 ember az ő nevében van együtt és valahogy ezt tapasztalom meg.
    Persze kell a privát szféra: amikor egyedül vagyok.
    Nagyon szeretem a zenét. Sokat hallgatok, szinte mindig szól valami és próbálkozok zenélgetéssel és nagy öröm mikor én csinálok valami dallamot. Olvasni is szoktam és persze még mindig sokat lógok neten. A filmnézés töredékére esett vissza és hát az illegális filmletöltés se túl keresztyéni magatartás... És nem azért, mert Isten előtt emiatt jobb leszek (a számla már rendezve van :) ), hanem mert tudom hogy előtte ez nem biztos, hogy kedves, ha lopok, de igen, szoktam még lopni, de néha moziba is elmegyek :).
    Szeretek a friss levegőn lenni, kirándulni, mozogni, "sportolni" de most már azt is inkább közösségben. Mindig az aktívabb pihenés kötött le jobban, de már tanulom a "semmittevős punnyadást" is :)

    Üdv:
    Zoli

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!

    Azt hiszem ehhez is hozzászólók, bár lehet, hogy nem kellene... talán sok lesz belőlem...

    A gyülekezeti aktivitásomon kívül, ami lehetne nagyobb is, régebben amatőr színjátszottam és fociztam. Mindkettőt a lehetőség hiányában szüneteltetni kényszerülők. E mellett polgárőr is vagyok és a társaim voltak olyan felelőtlenek, hogy rám bízták a pénzügyek kezelését...
    De, hogy ne maradjak sport nélkül, röplabdázni próbálok; tényleg csak amatőrként. Olvasni is szeretnék bár már az idejét nem tudom mikor volt könyv a kezemben. És szeretem "csak úgy" szemlélni a teremtett világot, gyönyörködni benne.

    Kívülálló

    ui: küldetem levelet, hogy regisztráljanak, bár nem tudom, hogy ez után maradhatók-e még kívülálló?

    VálaszTörlés
  5. Gondolkodtam sokat én is...mit is írhatnék... Nekem sokrétű...
    Szeretem a konyhában is tevékenykedni, de nem ez fő dolog, kedvelem az olvasást és szolidan zenehallgatást (lágy komoly zenét) . Blogírás és e-mailezés is.
    Igazán a testvéri közösségben az együtt töltött idő a legjobb, együtt kirándulunk a természetben és jókat beszélgettük Isten dolgairól, nem beszélve az együtt töltött imádkozás is hasznos.

    VálaszTörlés
  6. Helló Kívülálló!
    Mi lesz az új neved? :)
    Kukkoló! Te is beregisztráltál?

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    Örülök a sok hozzászólásnak :). Nem Tia, még nem regisztráltam, de ami késik az jön ;).
    Nem bírom ki, küldök nektek zenét. Voltam már pár koncertjükön, örömzene a javából.
    http://www.youtube.com/watch?v=8KFw6OVNgLI

    Kukkoló

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.