2012. május 20., vasárnap

A beszámolás

Ahogy arról olvashattatok a korábbi bejegyzésekben, múlt szombaton, május 19-én megtörtént az első személyes szerkesztő-kommentelő találkozó. Fővárosunkban a Zefír zenei fesztiváltól néhány méterre a Ráday utcán ültünk be egy hangulatos teraszra a délelőtti koncertek után. Az aláfestő zenét a háttérben pedig a további fellépő dicsőítő zenekarok biztosították.

Hálát adunk Istennek egy nagyon barátságos és jó hangulatban telt közvetlen beszélgetésért, melyben sok, bár a blogon többnyire már tárgyalt, témára kitérhettünk így személyesen is. Talán a célja, eredménye nagyban hasonlított ahhoz, amikor online feljön egy téma és mindenki elmondja a véleményét, csak itt személyesen történt a vélemény csere, ami talán még izgalmasabbá tette ezt az interakciót.

Az első fél órás "oldódás" időszakában még mindenki emésztette, hogy ki-kicsoda és mennyire így vagy nem így képzeltük el egymást a nicknevek, esetleg fényképek mögött. 

Ezt követően egy aktív párbeszéd alakult ki, mely egészen a záró imádságig a következő témákat, dilemmákat, kérdéseket és javaslatokat hozta fel:
  • kezdeményezés: fiúk miért nem teszik, hogyan kéne tenniük? lányoknál hol a határ a nyomulás és a bátorítás között?
  • férfi krízis: hol vannak a fiúk? miért nem lépnek azok a fiúk, akik korban, hitbeli érettségben, anyagi helyzetben már léphetnének? 
  • randizás: miért randizzunk? hogyan aktivizáljuk magunkat? van-e ennek értelme? ki, hogyan várja a nagy őt? ki mit tesz/tehet érte? lányok hogyan húzzák meg a határokat az érzelmi odaadás terén? a fiúk hogyan vigyázzanak a lányok és a maguk érzelmeire is? hova menjünk randizni? mit csináljunk egy randin? hogyan zárhatunk le egy ilyen kapcsolatot? mikor kezdhetünk egy másikba ezek után?
  • hol ismerkedjünk: vannak-e ilyen gyülekezeti alkalmak, melyek kifejezetten egyedülállóknak szólnak? hova forduljunk? kikkel barátkozzunk? hol vannak ebben is a határok? mi az ami túl passzív vagy aktív?
  • fiúk bevonása: mindig többen vannak a lányok...mi az, ami ráébresztené a fiúkat, hogy fontos ilyen kezdeményezésekbe részt venniük? egy konkrét javaslat: valami közös projekt talán, azaz a "munka"?
  • és egyebek...
Köszönet mindazoknak, akik el tudtak jönni és együtt tölthettük ezt a néhány értékes órát! Kérünk benneteket, hogy ti is tegyétek hozzá azt, amit esetleg megosztanátok a többiekkel is - ahogy azt eddig is tettétek! Köszönjük!

És egy kis ízelítő a koncertből...

12 megjegyzés:

  1. A "randizás-kérdés" előkerülése nagyon pozitív volt szerintem. Én is úgy gondolom, a randizás jó dolog, szívesen randiznék én is, nem durván, hanem csak "lájtosan" :) ... ezért az jutott eszembe, fel is ajánlom, akinek van kedve "randizni" (beszélgetni, ismerkedni) kötöttségek nélkül, főleg Budapesten, nyitott lennék rá. És nem társkeresési céllal, hanem csak ismerkedési céllal, hogy úgy mondjam, gyakorlásként, vagy játékból...
    ez nagyon rossz ötlet?

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!

    Úré minden hála és dicsőség! Nagyon köszönöm a találkozást, közvetlen beszélgetéseket és nagyon hasznos volt. Az idő rövidsége miatt is jó volt veletel lenni. Isten által értékes emberekkel találkozni is remek!

    Isten dícsőtő énekek is felemelőek voltak!

    Isten adjon továbbiakban nyitottságot és bátorságot, hogy merjünk kinyílni mások felé, egymás megismerésében is fontos!

    "Nézzünk fel Jézus." (Zsid.12:2)

    "Jézusra függesztett tekintettel élni azt jelenti, hogy érzékeled, amint tekintetével kiséri életed. Megáld jelenlétének tudatával, tökéletes terve szerint vezetu az életedet, és krisztusi áldássá tesz a szükségben levők számára." (Igazgyöngyök - A hit ösvényén c. kisfüzetecskéből való - ITM Kiadó)

    Úr bölcsessége és áldása legyen Mindenkin!

    Marietta

    VálaszTörlés
  3. Vagy ki lehetne nézni egy találkozási pontot is, ahova rendszeresen össze lehetne gyűlni, beszélgetni... csinálni egy vagy országosan több "szingli-kört"... egy-egy gyülekezet be is fogadhatná ezt a kezdeményezést...

    VálaszTörlés
  4. Kedves Tibor!

    Látom nagyon lelkesítő volt számodra a szombati alkalom. :)

    Tényleg jó volt. Bár csak 10 ember jött el a szervezőknek, szerintem, kifejezetten hasznos lehetett.

    Én, kicsit átgondolva a dolgot, úgy vélem egy-egy napra lenne célszerű összejönni, minél nagyobb létszámban (mert ugye cél a száz egyedülálló). Ezek az alkalmak lehetőséget teremtenének, hogy a férfiak kezdeményezzenek illetve a hölgyek bátorítsanak. Az egy nap azért is jó, mert nem válik kínossá a helyzet, de mégis személyes benyomást szerezhetünk a többiekről. És akár személyes akár email-es kapcsolatok is kialakulhatnak belőle.

    Áldás, Békesség!
    Istenünknek Dicsőség!

    Kívülálló voltam!

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!

    Ezek jó ötletek! A csendes hétvége előtt lehetnének egy-egy napos megmozdulások, programok, kirándulás...vagy valami projekt?:)

    VálaszTörlés
  6. Helló Mindenki,

    Sztem már itt volt az ideje, hogy arcokat rakjunk a nevek mellé. Köszi a hozzászólásokat és a meglátásokat.Jó volt veletek.
    Jó ötlet összeröffenni csak úgy. Én benne vagyok, ha jól jön ki a lépés; mármint időpontilag.

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    Jó olvasni, hogy mindenkinek pozitív élmény volt a találka :). Én sajnos nem lehettem ott, de bízom benne, hogy egy másik alkalmon ott lehetek.

    Kukkoló

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!

    Kellenek a megmozdulások, és jó ötletnek tartom a kirándulásokat és tetstvéri összejöveteleket....Én is benne vagyok, ha időpontilag jól meg lehet szervezni.

    Addig is Mindenkinek minden jót kívánok felülről jövően!

    Marietta

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!

    Tegnap beszélgettünk néhányan a lelkészünkkel, aki érdekes dolgot vetett fel. Van az Énekek-ben egy igevers:
    Kényszerítlek titeket, Jeruzsálemnek leányai,
    miért költenétek és miért serkentenétek fel a szerelmet,
    mígnem ő akarja? (Én 8:4)
    Ebből ő két dolgot vont le:
    1. A lányok fel tudják kelteni a szerelmet, ha akarják. Vagyis nem biztos, hogy mindig arra kell várni, hogy a fiú lépjen. Igenis fele lehet hívni magunkra a figyelmet.
    2. "mígnem ő akarja". Ebben az "ő" Istent jelöli, ha jól értettem. Vagyis, alkalmas időben, ha Isten is úgy akarja, igenis felkelthető a szerelem.

    Vélemények?

    Kukkoló

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem abszolút igaz. A lányok fel tudják kelteni a szerelmet.

      Egy lány a figyelmességével, barátságosságával fel tudja kelteni egy fiú figyelmét (le áll vele beszélgetni, közösen töltenek időt), sajnos ez megtörténhet akaratlanul is, mert ekkor kapja a fiú az elutasítást, mert igazán nem is érdeklődik iránta a lány, de közben a fiú pedig szerelmes lett a lányba, mert felfigyelt rá, észrevette, és elkezdte megismerni (nem kell mondanom mennyire kellemetlen és fájdalmas helyzet...). Szóval ha akaratlanul ilyen, akkor akarva mennyivel jobban működhet...

      Az alkalmas idő... jó kérdés. Mit jelent ha Isten is úgy akarja? Isten akarata a házasság, a család, a "szaporodjatok és sokasodjatok", hogy a férj megvidámítsa feleségét... a lista végtelen. (Aham tök jó dolgokat írt az elmúlt hónapban :) ) Időpont nincs Isten részéről, csak mód, ebből az következik, hogy az az idő, amikor a fiú és a lány is kész a szerelemre (házasságra). Szerintem. Még 2 helyen szerepel ez a mondat a könyvben és mindenütt a hűséggel kapcsolatban... Tehát akkor szerintem mikor a lány is komolyan gondolja... De ez csak egy tipp...

      Zoli

      Törlés
    2. Sziasztok!

      Kedves Kukkoló! Nagyon tetszik a meglátás. Még egy ige, ami alátámasztja a "bátorítás" fontosságát. Ez nem nyomulás, ez normális, ez jó, ez kell. Szerintem.

      Kedves Zoli! Nagyon jók a meglátásaid. A felkeltett érzelmeket szerintem kordában lehet tartani, amíg nincs itt az ideje szabadjára engedni őket. Fontos, hogy két olyan ember ismerkedjen, akik uralkodnak érzelmeik, szíveik felett. Azaz érettek ismerkedni és ezzel az érettséggel, felelősségteljességgel figyelnek a maguk és a másik érzelmeire. Jó letisztázni magunkban a határokat, hogy milyen érzések helyénvalóak valaki iránt és persze az ismerkedés folyamán újból és újból elővenni és nyitott lenni a másik kommunikációjára is a felém táplált érzelmeivel kapcsolatban. Ideális esetben a kettő párhuzamosan nő egymás iránt.

      Törlés
    3. Sziasztok!

      Örülök Kukkoló, h. ezt megosztottad! A többi hozzászólások is tanulságosak! El-elgondolkoztam rajta.

      Megszívlendő istentisztelet a tiszta szerelemről és házasságról:
      Földvári Tibor: MINT BEKERÍTETT KERT : http://www.refpasaret.hu/pasaret/pred.php?id=1925

      Úr Lelke vezessen benneteket kegyelmesen!

      Szeretettel,
      Marietta

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.