2013. augusztus 16., péntek

Mint egy párduc

Nt. Szőke Attila előadása elsősorban férfiaknak, "Mi kell a nőnek?" címmel.

Úgy gondolom lesz mit megbeszélni belőle...








16 megjegyzés:

  1. Nagyoooooon jó!!! Sajnálom, h ki kellett hagynom ez élő 'show'-t;-)
    Lehet őt vlhol még hallani? Mi is az az őszi előadás sorozat, amit említett?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem sokára bővebb tájékoztatást küldenek, ez egy általuk szervezett program. Emailjük: dunakeszi.ref@gmail.com

      Törlés
  2. Öszzefoglalva:
    A férfi nem várhat el semmilyen segítséget a nőtöl.
    A nők nem akarnak olyan férfit, aki vonzónak találja az adott nőt.
    Tilos önmagunknak lenni, és csak az a vonzó aki megjátsza magát, lehetőleg másokkal legyen paraszt.

    Én ezért adtam fel mindent.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Valóban lehet úgy hallgatni ezt az előadást, hogy csináld ezt, csináld azt és akkor majd jó lesz. De ha nem "zsigerből" jön a férfiasság, akkor tényleg képmutatás az egész. Ha csak egy lány miatt mutatsz "jobb" képet magadról, akkor tényleg nem is érdemes neki kezdeni. Hazugság azt mondani, hogy dolgod van, ha nincs dolgod vagy éppen bármit megtennél azért a lányért, de azt mondod, hogy nem. Lehet hogy tényleg hazugság sorozatra buzdít ez az előadás?
      Lehet csak felületesen hallgattam, de nem emlékszek arra a mondatra, hogy tilos önmagunknak lenni. Mivel kapcsolatban mondta ezt?

      Egyébként nagyon sok klisét elengedtem a fülem mellett, lehet azért se emlékszek a képmutatásos részre. És a gyülekezetemben tapasztaltak is árnyalják a képet. A családapák nem bunkók, nem játszák meg magukat. És lehet hogy zoknival hordják a szandált és érdes a tenyerük is a sok munkától, annyira, hogy azon egy kézkrém se segít és a kalapács leverte a körmüket...
      De annyiból hasznos volt az előadás, hogy Istenre, Krisztusra irányítsa a figyelmemet. Legyen Ő a példakép. Legyenek hívő férfiak, családapák a példaképeink, hisz ők is Jézusra tekintenek. És ha már ISten férfinak teremtett, akkor elfogadva legyek olyan férfi amilyet Ő akar (és nem amilyet egy lány, bár egy hívő lánynál ez már elegendő :) ).

      Tehát szerintem, jól teszed, hogy a képmutatást feladod. És szerintem a blogon lévő lányok is megerősítik, hogy ők se egy képmutató, bunkó férfira vágynak.

      Zoli

      Törlés
    2. Tapasztalataim szerint sincs ilyen téren semmi különbség a hívő és nem hívő nők között. Az okok is elhangzanak az előadásban.
      Igen, hazugság sorozatra, képmutatásra és az előzékenység mellőzésére buzdít.
      Nem a zoknira gondolok, hanem arra, hogy nem mutathatod ki a vágyaid, a vonzalmad, ha csendes típus vagy nem kellesz senkinek, stb...
      Azonban teljesen igaza van mert ez a siker kulcsa.

      Törlés
    3. Ha valóban hazugság sorozatra, képmutatásra és udvariatlanságra buzdít, akkor megkövetem magam és kárnak ítélem... több kárt okozhat az előadás mint hasznot... Lehet én voltam nagyon elnéző és csak a pozitív dolgokat válogattam ki magamnak, sajnos gyakran megesik. Lehet nekem triviális, hogy nem hazudunk, még egy lány kedvéért sem... De köszönöm, hogy figyelmeztettél, hogy kritikusabb legyek.
      Bár én nem vagyok házas, de a bizonyságtételek alapján elmondhatom, keresztyén házasságoknál nem ez a siker kulcsa.

      Törlés
  3. Hallgasd újra a második felét!

    Igazából női hozzászólásokra lennék kiváncsi, bár a rögcsélésekből ítélve ők is egyetértenek az előadóval.
    Sikertelen férfiak beszélgetéséből semmi okos nem születik, legfeljebb tükröt muatunk az előadónak.
    Az előadó vajon mit gondol a kritikákról? (bár.. abszolút igaza van.)

    VálaszTörlés
  4. Míg várjuk a lányok reakcióját, hogy milyen férfi kell nekik (volt itt egy korábbi bejegyzés erről és az ott leírtak nem teljesen fednek az itt elhangzottakkal), mi alapján vonod le azt a következtetést, hogy "abszolút" igaza van? Ezt már többször kiemelted, csak azért kérdezem mert én nem ezt látom.

    VálaszTörlés
  5. Tapasztalat.
    Ha nem így lenne, nem lennél itt.
    A nők sosem látják/vallják be a hibáikat, így erre is valami szépen hangzót mondanának.
    Amikor elutasítanak és azt mondják, hogy "de nagyszerű vagy, de nincs meg a szikra", akkor pont az itt elhangzottakat hiánolják, ( hogy tudatosan vagy tudat alatt, az már telhesen mind1).
    Ha nem vagy olyan, akkor egy normális nőnek sem fogsz kelleni.
    (Normális alatt semmi extrára nem gondolok.)

    VálaszTörlés
  6. Ígérem hamarosan meghallgatom, mint nő :).
    Kedves névtelen! Úgy látom, nagyon el vagy keseredve. Hidd el, nem csak te vagy így vele. Sok lány is így érez... Sok lány gondolja azt, hogy ha ő esetleg nem elég csinos, szép, akkor már nem is kell senkinek. És biza a tapasztalat is ez. Valamiért bizonyos lányok körül több fiú legyeskedik, míg másokat észre sem vesznek, mint ahogyan igazad van, a fiúk esetében is ez van...
    Na de majd jelentkezem, ha meghallgattam!

    VálaszTörlés
  7. Meghallgattam.... Az érzéseim vegyesek. Szerintem az archetípusok kifejtése jó volt, bár őszintén szólva néhol hiányoltam a bibliai alátámasztást. Illetve, az mit jelent, hogy ezek "bennünk lévő ősképek"?
    A második résznél néha csóváltam a fejemet. Azt hiszem, hogy kevésbé sarkosan, de hasonló a bajom, mint Névtelennek. Ha arra gyúr egy fiú, hogy olyan legyen, ami az előadásban elhangzott, akkor bizony nem lesz önmaga. Nagyon egyszerű példákat mondok az öltözködéshez: zokni-szandál: őszintén szólva soha nem értettem ezt a nagy ellenállást ezzel kapcsolatban, okés lehet nem néz ki a legjobban, de ha ő úgy szereti??? vagy: volt a gyülinkben egy srác, akinek volt egy fura pufi mellénye, amit telente a kabát alá felvett, h melegítse; erre néhány lány mondta neki, h ne használja, mert gáz. Hát, lehet tényleg hülyén néz ki, de ha egyszer meleg??? Nem tom, ezek nekem annyira nem fontos szempontok. Aztán: legyen titokzatos a srác? Hááááát, én már szívtam meg azzal, hogy egy fiú elhívott beszélgetni, de olyan kétértelmű szöveggel, hogy végül nem mentem el vele. Aztán később kiderült, h ő tényleg csak beszélgetni akart, csak "művészlélek" és azért írt úgy ahogy. Nem, sztem legyen egyértelmű és őszinte a fiú, mert én csak abból értek.
    Hiányoltam az előadásból, hogy csak az hangzott el, hogy nem vagyunk tökéletesek, az viszont nem, hogy bűnösök vagyunk. Szerintem ez egy kardinális pont, amivel tisztában kell lennünk. Szerintem a fiúk és a lányok is tisztában vannak vele, hogy az a mondás, h a lányoknak a rosszfiúk jönnek be, bizony igaz. Ohooo, én is hányszor esem bele ebbe!!! De ekkor tudatosítani kell magamban, hogy ez csak a világ csábítása. Mert sokkal, de sokkal többet ért egy világi rosszfiúnál egy hívő jófiú, még ha kevésbé is tűnik izgalmasank, titokzatosnak.
    Még valami, amire az elmúlt 2 hónapban döbbentem rá úgy igazán: vigyázzatok a filmek sugallta képekkel!!! Döbbenetes, hogy mennyire hatnak a gondolatainkra! És észre sem vesszük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, hogy elmondtad. Ez komoly bátorítás tud lenni az elkeseredett "jófiúknak" és az az abszolút igaz nem is annyira abszolút... sőt lehet nem is igaz.

      Törlés
  8. Én egy másik névtelen vagyok. Egy nő. Csak a második felét hallgattam meg, de abban szerintem sok igazságot mondott. Egy férfinak valóban erősnek kell lennie, hogy a nő (többek közt) védelmet találjon mellette, és ennek az erőnek a viselkedésén, a megjelenésén, az életvitelén, és általában az egész lényén látszódnia kell. A gyámoltalan félős férfiak, vagy inkább kisfiúk azoknak a lányoknak jönnek be, akik a fiún uralkodni akarnak és anyáskodni felettük. Ilyen is van, csak ez szerepcsere... Egy egészséges szerepkörben nem vonzó a nőnek a puhány, unalmas, visszahúzódó, ronda, gyenge stb férfi, mert nem férfias. Nincs baj a jófiúkkal, amíg nem a mama kicsi fiát értjük alatta. Attól hogy valaki a jóra törekszik és Isten igéje szerint próbál élni, még lehet jóképű, ápolt, bátor, jó humorú, határozott, sportos, erős, meg minden, ami kell a nőnek. :) Azt meg szerintem már személyre szabottan kell kezelni, hogy mennyire kell kitartónak lenni, mert például én nem azért mondom egy pasinak, hogy van barátom, hogy próbálgassam hogy így is kellek-e, hanem mert nem akarom hogy nyomuljon, és lehet, hogy azért, mert van barátom. :)
    Zoknis szandál! Szerintem is randa. Ennyi alkalmazkodás még nem kéne hogy fájjon, ha egyszer nem tetszik a nőknek. De lehet persze küzdeni, hogy így fogadjanak el, de akkor te meg fogadd el, hogy ezért nem tetszel valakinek.
    Egyébként nem az az üzenete szerintem az előadásnak, hogy add fel önmagad, hanem segítséget próbál nyújtani, hogy meglásd a hibáidat, vagy hogy miben érdemes fejlődnöd.
    A bibliai alátámasztást egy pszichológiai jellegű előadástól szerintem hiába várunk. (Akkoriban nem is biztos hogy ekkora küzdelem volt megfelelő párt találni.) A pszichológia hasznos kiegészítője lehet a Bibliának az élet nehézségeinek megoldásában, ha megfelelően használja a szakember. Ajánlom Pálhegyi Ferenc műveit, előadásait, én sokat tanulok belőlük az életről.
    Egyébként nehogy már két elkeseredett szingli férfi próbálja megmondani mi kell a nőknek, kedves Zoli és Névtelen. :)
    Üdvözlettel,
    egy nő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Igaz, hogy ne elkeseredett fiúk mondják meg a frankót és tényleg nem vagyok hiteles ilyen szempontból, mert nehezen tudom Istentől elvenni a páratlanságot, de hála Neki formál ebben is és remélhetőleg egyre hitelesebb tudok lenni mikor a témához hozzászólok. Szóval egyetértek abban, hogy egy hívő nő, asszony jobb előadó lehetett volna abban a témában, hogy jobban tud arról nyilatkozni, hogy mi kell egy keresztyén lánynak, mik legyenek a szempontok.
      Mi a fontos, ha egy fiú úgy tesz mintha bátor lenne (mert imponálni akar) vagy ha valóban bátor (de nem dicsekszik vele)? Szerintem ahogy Kukkoló is teszi, mélyebbre is lehet nézni, nem szabad a külsőségeknél leragadni, (se fiúnak, se lányoknak). Persze ha valami elviselhetetlen akkor elviselhetetlen, nem szabad erőltetni, ez valószínűleg mindenkinél más. Én is tudok olyan lányokat mondani, hogy elviselhetetlenek bizonyos szokásaik miatt, más meg feleségül veszi őket :)
      A Biblia mellett való maradást azonban nem venném ennyire fél vállról és szerintem te se tedd, Pálhegyi Feri bácsi se teszi (volt alkalmam hallgatni és olvasni is). Régen is sok bajt okozott a nem megfelelő párkapcsolat, pogány nők (Sámson, Salamon, Dávid,....) ez csak egy néhány kiragadott példa volt, hogy mi van akkor amikor csak a szem kíván, néhány csábító mondat és emberéletek, Izrael sorsa ment félre... egyből bálványimádás, Isten elhagyása következett... Tehát tényleg kell segítség, hogy tudjunk fejlődni, de a legfontosabb, hogy ennek alapja az Istennel való kapcsolatunk legyen, Jézus Krisztus által, aminek pedig a Biblia az alapja. Isten teremtett minket, hát akkor ki tudja megmondani legjobban, hogy mire van szükségünk, vagy éppen hogy működik egy párkapcsolat jól?

      Remélem nem bántottalak meg, mert nem állt szándékomban, de nekem nagyon fontos a Biblia mellett való megmaradás.
      Szeretettel,
      Zoli

      Törlés
    2. Valamit nyilván félreértettél, vagy csak általános ellenkezést vált ki belőled, amit kritikának érzel. Nem mondtam olyat, hogy női előadó kellett volna, Ti vártátok, hogy szóljanak hozzá lányok is. Leírtam, mit tart férfiasnak egy nő. Igazán azt gondolod, hogy az általad kiragadott bátorság külsőség? Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy nem buzdított hazugságra az előadás, hanem fejlődési irányt mutatott. A kérdésedre tehát a válaszom: az a jobb, ha egy fiú bátor, és nem az, ha "úgy tesz". Miért kéne dicsekedni a bátorsággal? Az úgyis kiderül, például abból, amiről az előadás szólt, hogy oda mersz-e menni egy lányhoz.
      Azt próbáltam leírni, hogy a pszichológia legyen a Bibliáért, és ne a Biblia a pszichológiáért, de ha nem érted, nem baj. Akkor ha ismered Feri bácsit, valami ilyesmire gondoltam:
      http://palhegyiferenc.wordpress.com/2011/09/05/ferfi-no-szerepek/
      Örülök, hogy fontos Neked a Biblia mellett való megmaradás, és jól sejted, hogy ez az Istennel való kapcsolat alapja. Valóban, Ő tudja mi a legjobb az embernek. Vedd észre, hogy ez az előadás is Isten üzenete volt, hiszen egy olyan ember tartotta, aki az Ő szolgálatában állva próbál segíteni rajtad, hogy meghalljad belőle a Neked szóló részt.
      Idézném Kukkolót: "Ha arra gyúr egy fiú, hogy olyan legyen, ami az előadásban elhangzott, akkor bizony nem lesz önmaga." Ez az, amibe belekapaszkodtál, és képmutatásnak nevezel, és önigazolásra használod, miért is nem kell változnod. Én meg azt mondom, hogy a fejlődés nem szerepbe bújás.
      "Minden férfinak feje a Krisztus, az asszony feje a férfi."(1Korinthus 11:3)
      Hogyan akarsz az asszony feje lenni, ha gyámoltalan, félős vagy?
      Fel kell nőnöd a szerepre és olyanná kell válnod, hogy alkalmas legyél rá. Természetesen, ha Te bátor férfi vagy, akinek nem okoz gondot megismerkedni egy lánnyal, nem is Neked szólt az előadás. Amúgy ismerkedésről szólt, nem párkapcsolatról. Szóval az első benyomás meghatározó szokott lenni, és nagyban befolyásolja, hogy lesz-e újabb találkozásod a lánnyal. Sajnos erre nem tudok Neked idézetet mondani a Bibliából. Amúgy ha Neked nem fontos a lány külseje, miért vagy szingli? Odamehetnél a legrondább lányhoz, lehet hogy nagyon is értékes ember. Sőt a ronda lányokra kéne hajtanod, mert azok között biztos több az egyedülálló, és nem ráz le, hogy van barátja. Remélem sikerül megértened, hogy nem ellened beszéltem, hanem segíteni próbáltam.

      Törlés
    3. Köszönöm neked is, hogy ilyen kitartó és konkrét vagy és elmondod, hogy "mi kell a nőnek".
      Szerintem kicsit félrebeszélünk egymás mellett. Szerintem is szükség van a fejlődésre, hogy a fiúk férfiak legyenek. Ha eddig ezt nem tudtuk, akkor ezt tudatosítanunk kell magunkban, hogy tanulnunk kell ezt, mert nem feltétlen kapja meg mindenki a megfelelő biblikus férfi példaképet otthon vagy gyülekezetében, vagy csak nem érdekli. Tehát ebben egyetértek az előadóval és veled is. És nem akarom magyarázni a bizonyítványt nekem is fejlődnöm kell.

      Amivel nem értek egyet az a módszer és tematika, mivel, újra meghallgatva az előadást, a Júda Oroszlánja kifejezésen és tekintsük Jézust példaképnek a férfiasságban hamar ki is merült a biblikusság és utána csak közhelyeket hallhattunk (bár ezek nagyon fontosak, jó volt hallani).
      Egyébként ha megnézed Pálhegyi Feri bácsi írásait, majdnem minden fejezetnél találsz bibliai hivatkozást, hogy min alapszik az amit leír, ezt én nagyon hiányoltam ebben az előadásban. És nem csak sejtem, hanem tudom, hogy a Biblia és az abból megismert evangélium, Krisztus az alapja az Istennel való kapcsolatnak :) Tehát a fiú legyen bátor, de annak ne különböző archetípusok legyenek az alapjai (vagy mert a lányoknak ez jön be), hanem Isten melletti tudatos elköteleződés és ha tudja a férfi ember, hogy mi az életének az alapja akkor tényleg bátor tud lenni és nem csak azért mert azt mondták, vagy az kell a lányoknak...

      Picit visszatérve a pszichológiához, ha tudom, hogy az első benyomás a fontos, akkor lehet úgy hogy az elején hengereljem le a lányt és lehet úgy is hogy lányként adok második és harmadik esélyt is. Neked is lehet rossz napod, vagy éppen edzésről mész haza, vagy éppen betegeskedsz (stb) amikor nem vagy annyira friss és kívánatos (már ha csak a külsőségeknél tartunk).
      ((Egyébként a meglátom és megkívánom történetek rosszul sültek el a Bibliában. Dávid, Sámson erre a példa... de pl. Ádám is első látásra lett szerelmes :) ))

      Sehol nem írtam, hogy nem fontos a külső, csak azt hogy ne az legyen a meghatározó, ismerd meg a másikat és utána dönts. De szerintem aki volt már szerelmes az tudja, hogy nem csak a külső számít. Egyébként nekem is van egy listám, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik álmaim nője, a zoknis szandál belefér :)
      Egyébként a szingliséget nem úgy lehet megszüntetni, "már mindegy hogy ki csak legyen már végre valaki". Azzal nem csak magadnak okozol kárt, hanem a másiknak is. "lehet, hogy nagyon is értékes" igenis értékesek. Az más kérdés, hogy az értékesség és a "hozzád illőség" nem mindig fed át. Egyébként ha te csak hazugsággal tudsz fiúkat lerázni lehet neked is fejlődnöd kell...
      Továbbra is tartom, hogy az nem fejlődés, ha az ember megtanulja a 3 másodperces szabályt, vagy hogy hogyan kell öltözködni, betanul egykét macsós mondatot, hanem a szívnek kell változnia. Ezt nagyon hiányoltam az előadásból... De nincs harag, a lényeg hogy te is tudod mit akarsz és én is. De mindig tartom azt is, hogy csak a hanganyag alapján és beszélgetés nélkül nagyon igazságtalan vagyok és csak arról tudok véleményt alkotni ami rögzítésre került, és nem vonom kétségbe az előadó elkötelezettségét sem, mert nem ismerem.

      Zoli

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.