2012. október 3., szerda

III/11. Túl gyorsan, túl sokat

Dr. Henry Cloud és Dr. John Townsend könyve alapján. 

A szerelem gyorsan lángra lobbanhat egy ember életében: 
 „Mindig szerettelek, örökké szeretni foglak, mondd, mi a neved?” (dalrészlet)


Mennyi idő szükséges egymás megismeréséhez?


A könyv szerzői szerint legalább egy év, nem számítva a jegyben járás időszakát. Nem tartják irreálisnak a 2-3 évet sem. Ha legalább egy évet randevúznak egymással a párok, akkor bepillantást nyerhetnek egymás életébe. Megfigyelhetik, hogy mennyire képesek kölcsönösen alkalmazkodni a másik életrendjéhez (ünnepek, hétköznapok, munka, tanulás, szabadidő).

A kapcsolatok fejlődéséhez idő kell, tapasztalat és sok közös élmény. Íme néhány időigényes dolog, melynek helyet kell kapnia a randevúzás során:
- ismerjük meg a másik munkáját, hitét, szolgálatát
- ismerjük meg egymás családját
- töltsünk időt egymástól külön, hogy egyedül, barátainkkal át tudjuk gondolni a kapcsolatot
- tanuljuk meg megfelelő stílusban rendezni nézeteltéréseinket
- ismerjük meg partnerünk erősségeit és gyenge pontjait

Fontos, hogy a partnerrel együtt töltött idő mértéke arányos legyen a kapcsolat komolyságával. Sok házaspár gondolja úgy visszatekintve, hogy az udvarlás idején több időt kellett volna szánniuk beszélgetésre. „Azért is fontos elegendő időt hagyni a kapcsolat kibontakozására, mert a szeretetet tanulni kell.” Ha időt nyer a pár, akkor képesek lesznek megkülönböztetni egymástól a szükségletet és a szeretetet. „A szeretet azonban önmagáért vágyik a partner közelségére, tudva, hogy ő is áldást nyer a kapcsolatból.”



Miért nem szeretünk várni?

1. A fájdalmas magány miatt, hiányosnak és üresnek érezzük magunkat. A magány képes legyőzni az akaraterőt, ezáltal taszít egy „rossz” kapcsolat felé. Legjobb orvosság a magány ellen a biztonságérzet, a feltétel nélküli szeretet, mert ezek segítenek abban, hogy megtaláljuk helyünket az életben.

2. A gyors házasságkötés olyan, mintha nem kellene elhagyni a szülői házat. Az ilyen párok nem ismerkednek meg az önállóság és függetlenség érzésével, felelősségével. Az embernek szüksége van egy átmeneti időre, melyet a szülői háztól távol tölt, amikor kialakíthatja saját életét. Az érett felnőtt ember nemcsak anyagilag független családjától, de érzelmileg is.

Ha azt tapasztaljuk, hogy gyors a tempó, akkor érdemes megállni és elgondolkozni azon, hogy mi állhat a hátterében.

Éljünk tartalmas életet!
A teljes élet megélése nem engedi, hogy egy romantikus kapcsolattal töltsük be ürességérzetünket.
Ápoljuk kapcsolatunkat Istennel és barátainkkal! Járjunk el közösségi alkalmakra, szolgáljunk, dolgozzunk, szórakozzunk! Bátran kérjük ki barátaink véleményét, ha elbizonytalanodunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.