2013. szeptember 24., kedd

Mit gondoltok?

Párválasztás a Magyar Ifjúság 2012 tanulmány tükrében

Huszonhat éves római katolikus értelmiségi vagyok, Budapesten lakom. Minden héten járok misére, komolyan gondolom a hitem. Teljes munkaidőben dolgozom, de szüleimmel élek, mivel így rengeteg pénzt tudok félretenni.

Folytatás: itt.

11 megjegyzés:

  1. Érdekes. Ha egy keresztény, katolikus fiatal férfi számára kétjegyű a lehetséges jelöltek száma(-és ez neki bátorító, Tedhez képest mindenképp *bár nekem ez a sorozat nagyon nem mérce, akkor sem ha viccesnek találom) és ez a végeredmény, akkor nekem, mint keresztény (mondjuk nem katolikus) élő hitű lánynak valószínűleg egyjegyű lesz a végeredmény egyszerűen a nemek eltolódásának köszönhetően?
    Egyébként ennyire számít, hogy valaki katolikus, református, metodista, vagy a golgotába jár?
    Krisztusban nincs többé görög, sem zsidó, sem felekezetbeli különbség. Miért számít mégis, hogy a részletekben hol vesztünk el, melyik kanyarban? Én úgy választottam anno gyülekezetet, hogy imádkoztam, elmentem meglátogattam, ismertem több gyülekezetet, de oda illeszkedtem be, ahol a teológia rendben volt, és otthon éreztem magam. Ezek szerint, az hogy melyik gyülekezetbe járok lecsökkenti azt, hogy hány fiúnak vagyok potenciális választás?
    Nos, ha ez így van, és épp az a "szent maradék" elkerülne,vagy nem engem választ, mert nem vagyok világszépe, vagy egyéb más nem hitkérdés szempont miatt kiesek a selejtezőből, akkor boldogan élem le életemet Krisztussal a vőlegényemmel, az életemet kettesben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A hozzászólásodhoz lenne megjegyzésem, nem a belinkelt cikkhez (ahhoz ugyanis nem tudom mit szóljak :D). Azt írod, úgy kerestél gyülit, hogy fontos szempont volt, hogy a teológia rendben van-e. Erre mégis kifogásolod, hogy felekezeti szempontok alapján kiesel valakinek a szűrőjén. A felekezetek között igenis vannak teológiai különbségek, vagy tévednék? Mit értesz az alatt, hogy teológiailag rendben van?

      Kukkoló

      Törlés
    2. Kedves Kukkoló!

      Jogos, ott a pont, félig =) A teológiailag rendben van számomra(!) nagyrészt azt jelenti, hogy az igaz, Krisztus-követő hitet tanítja, ahol az Istennek három személye van, mégis egy...Amitől kereszténynek számít ez a sok-sok gyülekezet/felekezet. Kis részt pedig azokat a szempontokat is jelenti, amik már az általam megtapasztalt, és megélt hit és élet alapján szerintem életszerű vágyak(pl. legyen a közösség a családom, ne legyek idegen-ez a közösségen is múlik), az egyéb apróbb teológiai kérdésekben, melyek akkor számomra fontosnak tűntek abban is tudjak azonosulni a tanítással (pl. a lélek ajándékai). De úgy gondolom, hogy attól, hogy én magamnak egyedül kerestem (megjegyzem hat éve) egy gyülekezetet/felekezetet, és hoztam egy döntést (mely mellett kiállok, és igyekszem hűséges lenni), még nem fogom elvárni a másik féltől, hogy ugyanezt a döntést hozza meg "tíz évvel ezelőtt", amikor Ő ott tartott, hogy döntést hozzon ugyanebben a kérdésben. Lehet, hogy ez bonyolult volt bocs.
      Szóval azért, mert ez ember fia/leánya egy gyülekezetbe/felekezetbe jár(aminek sok oka lehet, pl. teológiai kérdések, oda született, oda vitték a barátai, stb..), nem zárja ki, hogy ne találkozhatna egy másik felekezetből egy hozzá hasonlóan gondolkodó és hasonló hitű személlyel. Ez ugyanis nem a felekezeten múlik. Beilleszkedve egy közösségbe látjuk, hogy vannak hibák, nehézségek, pozitív dolgok; kívülről más felekezetekről is láthatunk, sejthetünk ezekhez hasonlóakat. De ennek az értékítéletünknek ki kell terjednie arra a személyre is, aki oda jár?

      Tündi

      Törlés
  2. Kedves Tündi!

    Szeretettel köszöntünk a blogon! Jók és jogosak a kérdések! Kíváncsian várjuk, hogy ki, mit szól hozzá!

    Szerk.

    VálaszTörlés
  3. Mindössze 14 lányt a 174 budapesti gyülekezetben elég melós megtalálni.
    Sajnálom, te is esélytelen vagy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!

      Ez nem arról, szól, hogy mennyire melós valakit megtalálni. Isten útja az, amin meg fogjuk találni a társunkat, hiszen erről Isten gondoskodik. De az, hogy mi a magunk szívébe és gondolkodásába, milyen falakat, kapukat építünk be az olyan téma, amiről beszélgetni kell, hogy tudjunk változni, változtatni magunkon.
      Úgy gondolom, hogy minden beszélgetés, vagy ima és Isten útján való járás mellett is lehetséges,hogy egyedül maradok. Úgy hiszem, hogy emberileg mindenképp esélytelen, hogy párt találjak. De Isten mindezek felett is ISTEN! Ő az Úr, az Ő kezében minden szál összefut. :)
      Szóval, hinni kell.Legközelebb pedig kérlek, legalább egy nevet írj a megjegyzésedhez.
      Köszi! Tündi

      Törlés
    2. Igen, megrohamoztak a "névtelenek" és így nehéz követni, hogy kit, hol olvasunk. :)

      Tehát akkor még egyszer: lehet névtelenül írni, de BECENEVET kérünk, ez a minimum, de az is szuper, ha kiderül, fiúról vagy lányról van szó. :) Köszönjük!

      Hogy következetesek maradjunk, ha túl sok lesz a névtelen írás, olvasás nélkül töröljük az újabbakat. Megértéseteket köszönjük!

      Törlés
    3. Kedves szazszingil név alatt író valakik! :p

      Nem a névtelenséggel van a bajotok hanem, hogy nem nektek puncsoló hozzászólások jönnek.
      Mivel ész érvekkel nem tudtok válaszolni, ezért ebbe köttök bele.
      A töröléssel való fenyegetésetek pedig azt bizonyítja, hogy mennyire nem értetek a webhez, mert nem tudjátok kiszedni a névtelen opciót.
      Ezek után kioktató hangnemetek alaptalan.

      Törlés
    4. Kedves Névtelen!

      Olyan szívesen megszólítanánk, mert azért ez így mégis olyan személytelen. Emberibb lenne és követhetőbb is.

      A webhez tényleg nem értünk annyira, nagyon szívesen veszünk minden tanácsot. Köszönjük!

      A szerkesztőségnek az a célja, hogy beszélgetést, vitát generáljon, ha visszatekersz az elmúlt két évben bőven hagytunk helyet ennek. Viszont félreértés ne essék, mi Nektek, párválasztóknak csináljuk ezt a felületet, hogy a kommentekben beszélgessetek és épüljetek és egymást építsétek. Minden, ami ebbe belefér, jöhet!
      Itt mindenki leírhatja a véleményét és megköszönjük, hogy ha ezt felvállalja, legalább egy becenévvel.

      Ábel

      Törlés
  4. Sziasztok!

    Igaz, hogy nem párválasztás, hanem házasság, de az elmúlt vasárnapi istentisztelet a "boldog házasság"-ról szólt. Szerintem hasznos lehet azoknak akik házasságra készülnek. Bár egy páratlan is tanulhat belőle. (1Kor 10,31)

    A boldog házasság

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.