2012. március 27., kedd

Madarat tolláról...

1 Sámuel 18,1-4
"Minekutána pedig elvégezte a Saullal való beszélgetést, a Jonathán lelke egybeforrt a Dávid lelkével, és Jonathán úgy szerette őt, mint a saját lelkét. És Saul magához vevé őt azon a napon, és nem engedé, hogy visszatérjen atyja házához. És szövetséget kötének Jonathán és Dávid egymással, mivel úgy szerette őt mint saját lelkét. És Jonathán leveté felső ruháját, amely rajta volt, és Dávidnak adta, sőt hadi öltözetét is, saját kardját, kézívét és övét."




Szeretnék veletek a barátságról gondolkodni ennek az igének a kapcsán. Milyen az Isten szerint való barátság? Hogy viszonyuljunk embertársainkhoz? Ki az igazi barát?


Ha a Biblia kapcsán a barátságra gondolok, akkor először Dávid és Jonathán jut az eszembe, persze ott van még Jézus és Lázár, esetleg Jób is. De mitől annyira lenyűgöző ennek a két fiatal embernek a kapcsolata? Erre megadja Isten a választ: "Jonathán lelke egybeforrt a Dávid lelkével". Egybeforrt a lelkük. Ezt nehéz elképzelni. Sok minden az eszünkbe juthat. Dávid stílusa, viselkedése és szokása hasonló volt mint Jonatháné? Az előző részben olvashatunk Dávid harcáról Góliáttal, a 14. részben pedig Jonathán hőstettéről. Egyikőjükről se lehet azt mondani, hogy megijedt volna a saját árnyékától. Igazi férfiak. Annak ellenére, hogy mindkettő nagyon "vagány" és hősies tett volt meg kell néznünk, hogy mi volt a motivációjuk ebben. Egyértelműen az Isten ügye melletti elköteleződés. Jonathán és Dávid is az Úrért és az Úrral harcolt és a lehetetlennek látszó helyzetben győztek. Biztos vagyok benne, hogy az hogy "egybeforrt a lelkük", abban nagyon nagy szerepe volt az Istennel való kapcsolatuknak is. Nem is olyan régen érkezett néhány hozzászólás még egy októberi bejegyzéshez, ami a hitetlenekkel való kapcsolatról szólt, ott volt egy nagyon szép mondat:"amit te életed legfontosabb dolgának tartasz, az neki bolondság". És biztos vagyok benne, hogy ez nem csak a házasságra, párkapcsolatra vonatkozik, hanem a barátságra is. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem barátkozhatunk, ismerkedhetünk nem hívő emberekkel. Sőt! De a saját életemből kiindulva elmondhatom, hogy nem mélyül el egy ilyen barátság. Még egyetem alatt ismerkedtem meg egyik legjobb barátommal. Szereti az orgonákat, jól is tud játszani rajtuk, mindene a természet, a növények, sokat szeret friss levegőn lenni, kirándulni, sportolni. Nagyszerű biológus. Református is, de csak névleg. Nem olvas Bibliát és csak felületes elképzelése van a hitről. Persze sokat beszélgetünk még így is, és habár évek óta nincs is fizikailag a közelemben, mégis tartjuk a kapcsolatot, és majd most tavasszal is meglátogatom és együtt megyünk túrázni a Pilisbe. Sokat szoktunk beszélgetni is, akár nagyon komoly dolgokról: munkavállalás, párkapcsolat... De Istenről, hitemről nem tudok vele mélyrehatóan beszélgetni, mert lezárja rövid úton a témát azzal, hogy "igen, mert te hívő vagy". Az életem legfontosabb dolgáról, két mondatnál többet nem beszélek vele. Ennek ellenére szoros a kapcsolatunk, de ha különbséget akarok tenni, akkor azt mondom, hogy a hívő barátaimmal mélyebb a kapcsolatom, jobban egy rugóra jár az agyunk még akkor is, ha az ízlésünk, stílusunk nem is egyezik annyira. Annál nincs szorosabb kapcsolat minthogy testvérek vagyunk Krisztusban.

A következő, amit szeretnék kiemelni az a következő: "úgy szerette őt mint saját lelkét", új fordításban "mint önmagát". Gondolom itt mindenkinek eszébe jut a tízparancsolat summája. Máté 22,37-39 "Szeresd felebarátodat mint magadat." De ezt is megelőzi, hogy "Szeresd az Urat a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből". A másik ember iránti szeretetünk alapja az Isten szeretete. Még pedig, úgy hogy Isten szeretett minket előbb. Az eredendő bűn azt jelenti, hogy képtelenek vagyunk Istent szeretni, képtelenek vagyunk kapcsolatba kerülni Vele. Az igaz hitet, ami Istent ragadja meg, Őtőle kapjuk ajándékba. Az ember szíve születése óta esendő és bukott, de Isten kiemel minket a bűnből és csak ezután vagyunk képesek szeretni Istent és barátainkat, sőt ellenségeinket is. Mennyire furcsa, hogy a törvény arra tanít minket, hogy egyedül azt képtelenek vagyunk megtartani és barátainkat is csak Krisztussal tudjuk szeretni. Persze a barátsággal kapcsolatban felmerülhet az, hogy felesleges ennyit papolni a szeretetről, mert ott nyilván van késztetés a másik szeretetére, nincs ellenszenv vagy harag a másik felé, hiszen a barátom és nem az ellenségem. De mégis sokszor lehet olyan helyzet, ami megnehezíti a másik szeretetét. Amikor azt gondolom, hogy a másik cserben hagyott, vagy éppen hazudott nekem. Vagy éppen csak felidegesített az önzőségével, rigolyáival, de sokszor én is "eljátszom" ezt a másikkal. Nem vagyok mindig tökéletes barát. Az ilyen helyzetekben jó látni Isten szeretetét és hogy Ő erőt ad a másik szeretetére. Isten formál abban, hogy jó barát lehessek. Dávid és Jonathán kapcsolatának mélységére az is rámutat, ahogy Dávid beszél Jonathánról a 2Sámuel 1,17-27-ben. Ebből csak egy kis részt szeretnék kiemelni: "Hozzám való szereteted csodálatra méltóbb volt asszonyok szerelménél." Sokan itt persze egyből a homoszexualitásra gondolnak, de ez csak egyszerűen annyit jelent, hogy egy igaz barátság többet ér mint egy jó szex. A testi kielégültségnél és tobzódásnál mennyivel értékesebb a barátság.



A másik momentum ami megragadott Dávid és Jonathán kapcsolatában az a szövetség képe. Ezt Jonathán a ruhái és fegyverei odaadásával pecsételte meg és ennek a szövetségnek a megerősítéséről ír még a Biblia a 20. részben az 1Sámuelben. A szövetség képe végig vonul az egész Biblián. Isten szövetséget kötött Ádámékkal, Ábrahámmal, Izraellel... Az Írás azt mondja, hogy a barátság is egy szövetség. Két oldalú dolog. És nem csak pozitív oldala van egy barátságnak, hanem áldozatot is vállalni kell a másikért. Ilyen szempontból Dávidék kapcsolata se volt felhőtlen. Ott volt például Saul gyűlölete. Jonathán próbálta védeni Dávidot mégis azt lehet mondani tehetetlen volt, de mégis ki tudta menteni a barátját apja karmaiból. Később mikor Jonathán már meghalt de ott maradt a fia, Méfibóset, akkor felemelte őt Dávid és az asztalához ültette. Ez se lehetett könnyű lépés, de Dávid megtette Jonathán iránti szeretetből. Tartotta magát a szövetséghez, még akkor is ha az politikailag nem volt a legjobb lépés. Ha nekünk is vannak nehézségeink a barátságainkban az nem azt jelenti, hogy az a barátság nem jó. Áldozatot kell hozni néha a másikért. Az a kapcsolat, ahol egyik vagy mindkét fél csak kapni akar az elhal.

Ahogy Jonathán megpecsételi a szövetséget Dáviddal szerintem a legcsodálatosabb kép ebben az igeszakaszban. Képzeljük el, hogy ott van a pásztor fiú egyszerű ruhában, lehet hogy a harctól még véresen és koszosan is, vele szemben pedig ott van a király fia, legszebb ruhájában és díszes harci felszerelésében. És a herceg leveszi színpompás aranyozott felső ruháját, övét és fegyvereit és ráadja Dávidra. Megható és lenyűgöző. Hol láthattunk még ilyet?

"Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért."
János 15,13
Az Embernek fia, a Király,Jézus, akié minden hatalom, megalázta magát értünk, leszállt a mennyből és meghalt, hogy a bűneinket magára véve megengesztelje az Atyát, utána pedig feltámadva a halálból Isten gyermekeivé tett minket. Oda adott értünk mindent. Mennyivel nagyobb szövetség ez mint egy királyfi és egy pásztor fiú barátsága? És igen, Jézus a mi barátunk. És nem esendő emberi barát, hanem tökéletes barát. Aki soha nem hagy cserben, nem hagy egyedül, mindig odamehetünk hozzá. Ezen is jó gondolkodni és hittel belekapaszkodni. A Jakab 2,23-ból tudjuk, hogy Ábrahám Isten barátja volt hit által. És ahogy Dávidéknál a nagyobb lépett a kicsi felé, úgy mifelénk is Krisztus lépet először. Neki köszönhetjük, hogy barátai lehetünk. De ez a barátság nem egy tiszteletet mellőző bratyizás, hanem egy nagyon mély, közvetlen de tiszteletteljes kapcsolat. Milyen jó, hogy ilyen Istenünk van! Dicsőség és hála neki ezért. Ő tanít minket a barátságra és Ő a mi legjobb barátunk.






„Ó, mily hű barát a Jézus,
Hordja bűnünk , bánatunk.
Mily dicsőség, hogy nevében,
Istenhez fordulhatunk.

S mennyi békét elveszítünk,
Sírva hordjuk bánatunk.
S mind azért, mert hő imában,
Őhozzá nem fordulunk.

Ér-e próba vagy kísértés?
Háborúság zaklat-é?
El ne csüggedj ám miatta:
Vidd imádban Ő elé.

Volt-e már ily hű barátod?
Gondod így ki fölvevé?
Látja minden gyöngeséged:
Tárd ki bátran Ő elé!

Nyomja-é bú gyönge vállad?
Földi bánat terhel-é?
Drága Megváltód az orvos:
Vidd imádban Ő elé.

Megvet, elhágy, kit szerettél?
Vidd imádban Ő elé.
S Ő két karja közt ölelve,
Visz a békesség felé."

Joseph M. Scriven



Zoli

31 megjegyzés:

  1. Kedves Zoltán!

    Ez szép!

    Kívülálló

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kívülálló!

      Köszönöm. Istennek hála, hogy le tudtam írni.
      Remélem más is tud belőle épülni. Szerintem nagyon izgalmas a barátság kérdése. Én úgy gondolom ez is Isten ajándéka :)


      Zoli

      Törlés
  2. Én is köszönöm a tanulságos írást! Hála az Úrnak! Kedvelem ezt a történetet, milyen csodálatos Urunk van!

    Áldott napot Mindenkinek Úrral együtt!

    Marietta

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Zoli, ez nagyon tetszik. Főleg, hogy azt is tudom, hogy ki(k)ről szól :). Remélem megmutattad neki is :).
    Nekem ez most nagyon kellett. Pont mostanában gondolkoztam el azon, hogy olyan igazi barátom nincs a hívők között (persze lehet csak én látom így). Van egy nem hívő barátnőm, akiről kb. ugyanaz elmondható, amit Zoli is írt. El tudok vele dumálni órákat, nagyon egy rugóra jár az agyunk, de az Ige, Jézus kb. tabutéma. És ez bennem állandó feszültség. És körbe vesznek a hívő fiatalok, akikben + mindig csak a rosszat látom. Órákig tudnám mesélni, hogy kiben mi idegesít. És ez nagyon szomorú!!!! Szomorú, mert ugyan velük nem jár egy rugóra az agyam, nagyon más az ízlésünk, de életünk legfontosabb dolga ugyanaz, és ez Krisztus. Akkor miért nem tudok felülkerekedni a többin?! Egyébként sokszor felül tudok, de vannak pillanatok, amikor besokallok. És ha mélyen belegondolok, akkor igenis van köztük igaz barát, csak sokx hagyom, hogy a felszín ezt elnyomja...
    Szóval köszönöm Zoli! Azt hiszem ezen még gondolkozni fogok sokat, és imádkozom is érte.

    Kukkoló

    VálaszTörlés
  4. Köszi Zoli; nagyon jónak tartom az írást. Sztem is sok oldalról lehet nézni, megvizsgálni és látni a barátság témakörét.

    Nagyon jó dolog, hogy Isten néha hoz az utunkba olyan embert, aki baráttá válik, és az is klassz, hogy az ember megválogathatja a barátait.

    Talán a legszorosabb barátságok azok, amik úgymond gyerek/fiatal felnőtt korban köttetnek.

    Nincs túl sok igaz barátom, de akik vannak azok igazak, és mindegyikőjüket másért szeretem, másért választottam és tartom velük a kapcsolatot. Ami azonban közös, hogy a többség Jézus-hívő. Tehát egy a lelkünk az Úr Jézusban, egyek vagyunk... ismeritek a nótát?!
    Szóval, igen - egy ügyet képviselünk, egységben állunk meg előtte, és bizony magunk elé kellene helyeznünk őket, és úgy szeretnünk őket, mint saját magunkat. Tulajdonképpen ez a mérce, de hát azt hiszem, hogy nem annyira teljesíthető. De persze törekszünk ;-)

    Ahol Zoli arról ír(sz), hogy Dávid és Jonatán barátsága szövetség volt, ezzel egyetértek persze, de manapság ezt nem hívjuk/hívom így. Ezt a relációt a házasságra, illetve az Istennel való kapcsolatomra alkalmazom inkább. Én a baráti kapcsolatot nem látom és nem értelmezem úgy mint szövetséget- bár lehet az-,.

    Az igen gyakori megtapasztalásom a saját barátaimmal kapcsolatban az, hogy egyre önzőbbé kezdünk válni, fogyasztjuk egymást :-( és alig várjuk, hogy elmondjuk, h mi van velünk, mi történik az életünkben, várunk némi 'megoldást', megértést, de úgy igazából nem kérdezünk bele a barátunk életébe. Elvagyunk magunkkal, hisz meghallgattak, kiadtuk magunkból, esetleg még imádkoztunk is, és ezzel akkor rendben van. Pedig nincs, mert hiányzik az elszámoltathatóság (accountability).

    A barátságnak egy másik dimenziója az, amikor olyan ember a barátom, aki bizony olykor rákérdez, megkérdez dolgokról, vagy épen adott esetben arról a 'bizonyos' témáról, dologról kérdez, visszakérdez.
    Kérdez, érdeklődik, mert valóban hordoz Isten előtt, szeretné tudni, hogy Isten hogyan cselekedett, vagy cselekedett-e bármit is az éppen aktuális témában az életemben.

    Hát valahogy így....érzed szabadnak magad arra, hogy felvedd a fonalat;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jókat írtok. Gondolkodtam milyen okosat írhatnék nektek, de nem tudok.

      Eny, a 6. bekezdésedre a válasz szerintem az 5. bekezdésedben van. Igaz, hogy ma már a barátságnak nincs ilyen külsőségekben megnyilvánuló szövetségkötéses része, de szerintem fontos dolog egy kapcsolatban a felelősség vállalás a másikért (ami egy szövetségben meg van, amit fizikailag is hitelesítenek). Ezt nem mondjuk ki nyíltan, de ha végig gondoljuk akkor ez egy fontos része a kapcsolatnak. Tehát itt jön be a te elszámoltathatóság iránti igényed. (már ha jól értem) Persze ezt nem lehet kikényszeríteni, hanem szívből kell jönnie kölcsönösen.

      Ami még biztos, hogy ezt is csak Istenre figyelve tudjuk véghez vinni. Tőle tanulhatunk és kaphatunk türelmet, Vele gyakorolhatjuk a szeretetet a másik iránt. Ő legyen az alap.

      Ami még az eszembe jutott az az, hogy nyilván nem lehet mindenki a (legjobb) barátom (fizikailag lehetetlen), szerintem ez így van rendben, de akik közel vannak hozzám azokra vigyázzak :)

      Törlés
  5. Sziasztok!

    Úgy gondolom a témához vág, ha már a barátságról van szó, a nagy kérdés/dilemma/vita téma:
    létezhet-e (ilyen) barátság fiú és lány között?
    Vagy az nem lehet ilyen mély?
    Az egyik fél feltétlen többet érez?
    Honnan bizonyosodhatunk meg arról, hogy safe-zonában van egy kapcsolat és a másiknak nem több-e/másabb-e?
    Kinek, milyen tapasztalata van, esetleg tanácsa, véleménye ezzel kapcsolatban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó a kérdés! Ha engem kérdeztek, sztem nincs fiú és lány között
      barátság hacsak nem meleg az illető:-s- merthogy ilyenre is van példa!
      :-s
      Igen, véleményem szerint egy-két szóból átfordul a dolog, és felüti a
      fajét az érzelem, ami a legtöbb esetben valamiért nem szokott
      kölcsönös lenni.

      A felek érteni és érezni szokját, ha a másiknak szimpi az egyik, és
      általában az a tapasztalatom, hogy azok a kapcsolatok megszakadnak....

      Törlés
  6. Áldás, békesség Mindenkinek! Sziasztok!

    Nagy kérdésekre a egyéni válaszaim a következők...
    - Nincs férfi és nő barátság. Csak férfi és nő testvéri és tisztességes távolságtartó viszony. Biblia szerint, a férfi és a nő egyenértékű, de különböző.

    Az Úr által megáldott barátság értékes, mély érzelmeken alapuló,teljes lelki kapcsolat.
    Véleményem szerint ilyen kapcsolat lehet egy Úrban lévő házaspár között.Két férfi,vagy két nő testvér között amennyiben Bibliai,Krisztusi elveken áll,de semmiképpen nem jöhet létre ékes módon házasságon kívül egy férfi és egy nő között,sem egy házasságban élő férfi és egy házasságban élő hölgy testvér között.

    A bibliában sok helyen szerepel,hogy egy férfi és egy nő testvér,munkatársak voltak az Úrban,szó esik testvéri kapcsolatokról férfiak és nők között,de sehol nem találtam utalást arra,hogy férfi és nő testvérek gyakorlatba ültették volna azt a fajta Bibliai barátságot amely Dávidot és Jonatánt jellemezte.Egész egyszerűen azért mert a barátság teljes embert kíván,teljes odaadással,mély érzelmekkel,erős szellemi töltettel,ez pedig férfiak és nők között méltó módon csak a házasságon belül igei és erkölcsös.
    Ha Krisztus szeretete köti össze a barátságot, nincs semmi akadálya.

    27. Mert a kik Krisztusba keresztelkedtetek meg, Krisztust öltöztétek fel.
    28. Nincs zsidó, sem görög; nincs szolga, sem szabad; nincs férfi, sem nő; mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban.
    29. Ha pedig Krisztuséi vagytok, tehát az Ábrahám magva vagytok, és ígéret szerint örökösök.
    Róma 3,27-29

    Mert ha Krisztuséi vagyunk, akkor törekszünk a szeretetre legyen az férfi, vagy nö.

    Maga az ÚR Jézus imádkozik ezért:

    20. De nemcsak ő érettök könyörgök, hanem azokért is, a kik az ő beszédökre hisznek majd én bennem;
    21. Hogy mindnyájan egyek legyenek; a mint te én bennem, Atyám, és én te benned, hogy ők is egyek legyenek mi bennünk: hogy elhigyje a világ, hogy te küldtél engem.
    22. És én azt a dicsőséget, a melyet nékem adtál, ő nékik adtam, hogy egyek legyenek, a miképen mi egy vagyunk:
    23. Én ő bennök, és te én bennem: hogy tökéletesen egygyé legyenek, és hogy megismerje a világ, hogy te küldtél engem, és szeretted őket, a miként engem szerettél.
    Jn 17,20-23
    Ti az én barátaim vagytok, ha azokat cselekszitek, a miket én parancsolok néktek. Nem mondalak többé titeket szolgáknak; mert a szolga nem tudja, mit cselekszik az ő ura; titeket pedig barátaimnak mondottalak; mert mindazt, a mit az én Atyámtól hallottam, tudtul adtam néktek.
    Jn 15,14-15

    Az Ö szerete köt össze bennünket, és ez sokkal többet ér, mint egy emberi barátság.

    - Nők érzékenyebben reagálnak, többet várnak a kapcsolattól, én átéltem, azt hittem többről van szó, és nem lett belőle semmi... Ne a érzéseinke , hanem Isten Igéjére , józanul cselekedjünk. Hibáimból tanulva, Istentől várva kis és nagy dolgokat!
    Senkit sem késztethetsz arra, hogy szeressen téged!
    Állandó kapcsolatot tartani Istennel. Isten szeretete ingyenes, és ilyen szeretetet sehol másutt nem tapasztalhatsz az életben, mert ez a teljes szeretet. Istenre mindig számíthatsz! Sebeimre ezt adott gyógyulást! Jézus mindig melletted marad és soha nem változik.

    Úr kegyelméből,
    Marietta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marietta!

      Ne haragudj meg de nem tudok eligazodni az általad leírtakon...

      Az én véleményem szerint lehet barátság ember és ember között és ezt azért írom így, mert szerintem egy férfi életében csak egy (két) nő lehet a többi nőnemű ember "csupán" ember. (A második az ember anyja.)

      Kívülálló voltam!

      Törlés
    2. Szia Kívülálló!

      Nekem túlságosan sarkos a megfogalmazásod. Az ideális ez lenne, de sajnos bűnös emberek vagyunk, ami azért árnyalja a dolgot. Igenis van olyan, hogy az egyik többet akar, sőt ki merem jelenteni, hogy mindig így van. Én nem gondolnám, hogy lehet férfi és nő között nagyon mély barátság.

      Kukkoló

      Törlés
    3. Kedves Kívülálló!

      Furcsa a megfogalmazásod, elnézést a nem értő megfogalmazásomért! Isten a barátságot, túl értékesnek tartja, ezek, amik sokba kerülnek, mert áldozatot kell hozni.Zoli nagyon jól kifejtette. Isten Igéjének nagyon sok mondanivalója van az igazi barátságról, Úr Jézus személyében fedezhető igazán.

      Biblikus barátságokat csak Isten Igéjének alapelvei szerint kötünk.

      Akárhogy is vesszük: szükségünk van barátokra. Istentől való igény ez minden emberben, amely a legnagyobb áldások néhány ajtaját nyitja meg életünk előtt.

      Egyedi és különleges módon teremtette Isten a férfit és a nőt, Isten képmásának hordozói.

      Egy férfi és egy nő testvér, munkatársak voltak az Úrban. Különbséget kellene tenni! Van olyan, hogy világi barátság és van olyan,hogy az Úrban barátság! Nem ugyanaz a kettő.

      Barát kevés van...igazi, ami a szó valódi értelmében BARÁT! Az Első Krisztus Jézus, és aztán akit Ő ad! Dávidnak se volt olyan barátja több, mint Jonatán.

      Kukkoló is sem gondolja, hogy lehet férfi és nő között nagyon mély barátság.

      Úr kegyelme legyen Mindenkin!

      Marietta

      Törlés
  7. Sziasztok!

    Sajnálattal hallom, hogy ilyen rosszak a tapasztalataitok :(. És ez komoly probléma lesz a házasságotokban lányok. Vajon mit fogtok tenni, ha a férjetek "túl sok" időt tölt majd egy másik nő társaságában...

    Azt nem állítom, hogy ez a ti hibátok, mert biztos rosszak a tapasztalataitok, de hogy rossz ez a hozzáállás azt igen.

    Kívülálló

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Lehet rosszul értelmezek valamit, szóval szólj, ha nem így gondolod!
      Tehát: kérdem én, mit akarhat a férjem egy másik nőtől? Mármint akkor, ha mondjuk rendszeresen találkoznak, és nem munkahelyi okokból. Miről beszélhetnek, amit velem nem oszt meg? Egyáltalán miért nem oszt meg velem mindent? Ha + olyanról beszélnek, amit velem is megbeszélt, akkor miért kell mással is megbeszélni? Félre ne érts, nem azt mondom, hogy ne beszéljen egyetlen nőnemű illetővel sem. Természetesen vannak helyzetek, amikor elkerülhetetlen, és akár igen komoly, mély dolgokról van szó. De az, hogy rendszeresen találkozik egy másik nővel, sztem nem helyes. A férfi és a nő a házasságban lesznek ketten egy testté, abba nem fér bele más. Ha úgy tetszik: a házastársam a legjobb barátom. Én úgy gondolom, hogy a házasságkötéssel akár az azonos neműekkel való barátság is meggyengül.

      Kukkoló

      Törlés
    2. Szia!

      Egy: nem írtam, hogy olyanról beszélnek amiről veled nem.
      Kettő: nem írtam, hogy nem oszt meg veled mindet.
      Három: miért ne beszélhetne mással is mondjuk az utak állapotáról.
      Négy: azt sem írtam, hogy ezek komoly dolgok.
      Öt: nem azt írtam, hogy udvarol a férjed egy másik nőnek.
      Hat: miért ne lehetne mondjuk közös hobbijuk?
      Hét: Én úgy fogalmaznék inkább, hogy a házasság szorosabb kötelék mint a barátság. De az utolsó mondatoddal akár egyet is érthetek.

      Kívülálló

      Törlés
    3. Szia!

      Köszi, ebből látom, hogy nem egyről beszélünk :).
      Amit te leírtál (megint hozzátenném: ha jól értelek), azt én nem nevezném barátságnak. Én nagyon kevés emberre tudom azt mondani, hogy a barátom. Vannak munkatársaim, akikkel elvagyok, alkalomadtán még együtt is ebédelünk, el is beszélgetünk dolgokról, de azért még nagyon messze van ez a barátságtól. Mert csomó, számomra fontos problémát nem osztok meg velük.

      Kukkoló

      Törlés
    4. Kérdés: Te a barátoddal minden problémádat megosztod?

      Törlés
    5. A válaszom erre az igen. Éppen ezért mondtam, hogy a szó szoros, és általam elfogadott értelmében, /pill összesen max. 3 embert tudok barátomnak tekinteni. Olyan emberek, akik előtt nem szégyenlem a legmélyebb bűneimet, vágyaimat sem, vagy legalábbis nekik el tudom mondani.
      Engem zavar, amikor emberek a barátaikról beszélnek, és nem azt értik alatta, amit én. Csodálkozom, hogy hogyan nevezhetik barátjuknak...Ez abszolút személyes vélemény, de már sokx észrevettem magamon.

      Törlés
    6. Érdekes, én nem, mondok el mindent még a barátaimnak sem, mert egyrészt vannak dolgok amik nem tartoznak rá. És itt nem arra gondolok, hogy szégyellem, csupán intim dolgok. Olyan ez mint, hogy nem járkálok meztelenül/fehérneműben sem, pedig nem vagyok szégyellős, egyszerűen "szemérmes" vagyok (már ha ez a jó szó erre). De egy rendkívüli helyzetben (vészhelyzetben) nem foglalkoztatni ki és mit lát. És itt sem meghatározó, hogy az illető nő vagy férfi.

      Törlés
    7. Kiegészítés: Egyrészt valóban nem ugyanazt értjük barátság alatt. Másrészt nem gondolom, hogy rossz a te barátságfelfogásod, csupán, mint már korábban írtam, érdekes. Olyan mint a cukros túros tészta.

      Törlés
    8. Offtopic: A cukros túrós tészta csak akkor érdekes, mondhatnám fura, ha tepertő is van rajta :D.

      Törlés
    9. Akkor írok mást: darás tészta sósan savanyúsággal vagy húsleves paradicsomlével...

      Törlés
    10. Értettem már az előzőből is :). (Csak gondoltam leírom, mert ilyet már hallottam, hogy valaki szereti...)

      Törlés
    11. Értem én, hogy értetted, bár ez utóbbiak sem az én fantáziám szüleményei... Offtopic off.

      Törlés
  8. Sajnálom Kívülálló, hogy így látod. Szerető Istentől kapott és az évszázadok próbáját kiállt értékeket meg kell tartani, ami megóv az erkölcsi romlástól, megteremtik a kiteljesedett, boldog élet előfeltételeit Jézus által!

    Sajnos az értékrendek felcserélődtek, üres fomaiság, divat, önzőség és érdek-kapcsolatok vannak.

    Isten kapcsolatokra, barátságokra teremtett minket , "mert nem jó egyedül lennie" (1. Mózes 2:18) . Csakhogy az ember bukott lény, és amikor Ádám és Éva vétkezett, akkor nem csak Istentől fordult el, hanem egymástl is. "Mindnyájan tévelyegtünk, mint juhok, mindenki a maga útját járta." (Ésaiás 53:6)

    Jézus Krisztus nemcsak azért halt meg, hogy kapcsolatunkat helyreállítsa Ővele, Istennel, hanem azér is, hogy más emberekkel való kapcsolatainkat meggyógyítsa.

    Zsoltárok 73:25: "Kicsodám van az egekben? Náladnál egyébben nem gyönyörködöm e földön!"

    Marietta

    VálaszTörlés
  9. A fiú-lány barátság témájához nagyon félve tudok csak hozzászólni, lehet nem is kellene, szóval tőlem ne várjatok tanácsot.

    De annyit leírnék, hogy szerintem mély barátság fiú és lány között csak házasságban lehetséges. A többi csak barátkozás, haverkodás, ismerkedés, jópofizás. Ha nincs kölcsönös szimpátia akkor nem mélyül(het) el a kapcsolat a távolságtartása miatt. Lehet szoros testvéri kapcsolat, de ahhoz vagy mindkét félnek házastársa kell hogy legyen vagy pedig nagy korkülönbségnek, illetve teljes érdektelenség a testi dolgok iránt (szerintem a testiség miatt nem lehet igazán "csak" barátság fiú és lány között). De ez Isten csodálatos ajándéka is, hogy nem csak a lelkük, hanem a testük is egybeforr és ez az intimitásnak az a foka, amit csak házasságban kaphatunk meg. Ez valamennyire kapcsolódik a következő tárgyalt könyvfejezethez, azaz, hogy a randevúzás nem gyógyír a magányra, és lehet hogy a randi az nem is, de az ember élete a házasságban teljesedik ki (valaki persze megkapja az egyedüllét ajándékát, de ez külön téma...). Ezzel azt mondom, hogy a házasság a legteljesebb emberi kapcsolat, több mint fiú-fiú, lány-lány közötti viszony, éppen az intimitás miatt, így lesz teljes az ember, hogy valakivel testileg és lelkileg is összeforr, nem csak az egyik vagy a másik. Illetve szerintem a testi kontaktus a lelki kapcsolatot is erősíti, hisz a bizalomnak egy olyan foka van meg, mert olyat osztunk meg a társunkkal amit senki mással nem osztunk meg. Nem jó az embernek egyedül, és csak egy ellenkező neművel lehet ezt megoldani, hiszen Isten azért adta Ádámnak Évát és nem egy Zolit (elnézést minden Zoltántól).

    Persze a bűn, bűnös természetünk mindenbe belerongyol és Isten szép rendjét felrúgja ezer helyen. Az emberi kapcsolatok sérülnek, át vannak szőve képmutatással, hazugságokkal, megrontják a hamis vágyak és önzések. Na megint csak Isten szeretetéhez, kegyelméhez tudok kilyukadni, hogy Jézus Krisztusban a bűnt eltörli és rendjét helyreállítja. Jó hogy lehetnek keresztyén házaspárok, akik példát adnak és Krisztussal élnek nem felhőtlen, de boldog életet. Persze tökéletes emberi kapcsolatok majd csak a mennyben lesznek.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!

    Érdekes, hogy rajtam kívül mindenki számára evidencia (legalábbis a fent leírtak alapján, aki meg nem írt semmit az meg hallgat...), hogy az ember, fogalmazzunk úgy, hogy a derékvonal alatti terület határozza meg. Ezek szerint én vagyok a csodabogár (Kívülálló), aki a másikban az embert és nem a nőt (prédát) vagy a férfit (vetélytársat) látja. Most persze sarkítottam, de alapvetően számomra így érthetők a fent leírtak.

    Mert számomra nem attól különb egy nő a másiktól, hogy nagyobb a melle vagy hosszabbak a combjai, - persze nem vagyok vak és látok, és nem vagyok testi vágyaktól mentes sem - hanem ami a nőben belül van. Ha tetszik a lelke. Ha tetszik a személyisége.

    Egy közbevetésként leírhatná nekem valaki mitől-mikor mély egy barátság. Ha már elég mélye ástak egymás lelkébe a barátok?

    Hogy ne csak kritizáljak és romboljak megpróbálom leírni, hogy én hogy látom, de kicsit tágabbra véve a fókuszt.

    Az ember kapcsolatait szerintem különböző szintekre bonthatjuk annak függvényében, hogy milyen szinten enged bepillantás az életébe az ember fia.

    Idegen-> Ismerős-> Barát-> Családtag-> Házastárs

    Megpróbálhatnám leírni, mit és hogyan értek a fent felsoroláson, de félek hiábavalóság lenne.

    Áldás, Békesség!
    Istenünknek Dicsőség!
    Kívülálló

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem mi se arról beszélünk, hogy egy fiú vagy egy lány attól lenne különb, hogy milyen jó a teste. De azt te is leírtad a listádban, hogy a legközelebb magadhoz egy lányt engedsz és nem egy fiút, tehát igenis szerepe van a nemiségnek... De lehet valamit rosszul értek.

      Törlés
    2. Én kíváncsi lennék a bővebb kifejtésedre a felsorolásoddal kapcsolatban. Ha nem nagy teher akkor örömmel venném.

      Zoli

      Törlés
    3. Szia Zoli!

      Bocsáss meg, hogy eddig nem reagáltam.

      "a legközelebb magadhoz egy lányt engedsz"

      Nem "egy" lányt, hanem "a" lányt, hogy pontos legyek. Ahogy az emberek közötti fizikai kapcsolatoknak, úgy a szellemi kapcsolatoknak is van bensőségessége (remélem jól írtam). És a fent felsorolással azt próbáltam meg érzékeltetni, hogy esetemben ezek a kapcsolatok a felszínestől a legbensőségesebb felel milyen partnereken keresztül vezetnek. Tehát az én értékrendem szerint egy családtag közelebb áll hozzám mint egy barát.

      Körülbelül ennyi.

      És hálát adok az Istennek az éjszakai esőért!

      Kívülálló

      Törlés
    4. Szia Kívülálló!

      Köszönöm, hogy leírtad. És teljesen egyet értek "a" lány megfogalmazásoddal. Nem egy a sok közül, hanem a legfontosabb, akit legközelebb engedsz. Jó ezt olvasni :)

      Zoli

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.