2012. február 14., kedd

Én veled leszek!

Az utóbbi hetekben többször belefutottam ebbe az Igébe: Én veled lészek! (2Móz 3:12a). Isten mondja ezt az égő csipkebokorból Mózesnek, amikor elküldi őt a fáraóhoz, hogy Izraelt hozza ki Egyiptomból. Mózes nem érezte magát alkalmasnak a feladatra, de Isten ezzel bátorította, Ő vele lesz. Később maga Mózes kéri ezt Istentől (2Móz 33:14-16).

A két beszélgetés között Mózes sokat fejlődött, megtanult feltétel nélkül hinni Isten szavának. Először még bizonytalankodott, magából indult ki, ő nem képes semmire, de Isten Magára irányítja a figyelmét: Bennem bízz! Másodszor már Isten az egyetlen, akibe kapaszkodni szeretne. 

Azt hiszem azonban, hogy ennek a résznek mégsem Mózes a főszereplője. Fontos, hogy lássuk, hogy Mózes hogyan fejlődik, de sokkal fontosabb azt látni, hogy ki az, aki bátorítja. Nem a bátorított, hanem a Bátorító a főszereplő! És Ő be is mutatkozik, Ő a VAGYOK (2Móz 3:14). Ezzel elsőre lehet sokat nem tudunk kezdeni, mit jelent, miért ezt mondta Isten? A zsidók ezt a héber szót úgy fordítják, hogy Örökkévaló. Azt hiszem, ez már többet mond. Isten az az Isten, aki öröktől fogva létezik és létezni is fog. Időn és téren kívül áll. Egyszer erre hallottam egy jó megfogalmazást: nem Isten van a világban, hanem a világ Istenben. Ez az Isten szent, abszolút jó és igazságos. Ő a szuverén Úr, aki a történelmet úgy irányítja, ahogyan neki tetszik. Nem találom a szavakat, amivel érzékeltethetném, hogy mennyire nagy Úr Ő, aki bemutatkozott Mózesnek, és Aki a Biblia lapjain felénk is ezt teszi. És bár Ő ennyire nagy és hatalmas, mégis lehajol hozzánk, és azt mondja, hogy velünk van?! Igen, ezt teszi. Pedig mi ezért semmit nem tettünk (nem is tudnánk). Isten lehajol hozzánk, de nem miattunk, hanem önmagáért. Érezzük/értjük, hogy ez mekkora kiváltság?


Kibontakozik előttünk az Ószövetség lapjain, hogy Isten mennyire hűséges ehhez az ígéretéhez (is). Végig ott volt Mózessel és népével is. Merjünk hát bízni benne, hogy velünk is ott van, bárhol, bármikor, bármilyen helyzetben!

Szeretettel: Kukkoló

"és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig" (Mt 28:20)


5 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Köszi a formázást:)!
    Mindenkitől várom az észrevételeket, megjegyzéseket, ki mit gondol a témáról! Írjatok :)!

    Kukkoló

    VálaszTörlés
  2. Köszi!
    Jó olvasni ezt is :)
    És tényleg mennyire hálásak lehetünk Istennek, hogy ilyen ígéretet ad nekünk. És ebbe semmi szerepünk. Isten nem azért választotta ki Mózest mert annyira tökéletes lett volna (sőt...). Emberileg tényleg lehetetlen vállalkozás lett volna kihozni Izraelt, 40 évig pusztában eltartani több millió embert, majd egy honfoglalást elkezdeni. De minket se azért választott ki mert annyira szuperek vagyunk, hanem mert Neki így tetszett. És nem a mi tudásunkon, erőnkön múlik, hanem az Ő jelenlétén. Ebbe kell belekapaszkodni. Szaván kell fogni Istent.
    SDG

    De megvallom őszintén, hogy ez néha nagyon nehéz. Sokszor kishitű vagyok. De Isten ezt is erősítgeti, ebben is kegyelmes :)

    Zoli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsáss meg nekem Zoltán, de e mellett:

      "több millió embert"

      nem tudok szó nélkül elmenni. És bár lehet hogy tévedek én az Egyiptomból kivonuló és Kánaánba bevonuló nép létszámát inkább több százezresre, legfeljebb 1-1,5 millióra becsülném. Van erre vonatkozóan hivatalos becslés?

      Kívülálló

      Törlés
    2. Szia Kívülálló!

      Én is az 1-2 milliós becslést tudom, ez már nekem a "több millió"... Köszi a korrekciót, jobb pontosítani. Hivatalos becslést nem olvastam, ezt is hallottam, de ebben a forrásban megbízok :). A Biblia hatszázháromezerről ír (4Móz1,46) Ebben nincsenek benne a nők, gyerekek illetve a léviták nemzetsége illetve az elegybelegy népek.

      Zoli

      Törlés
  3. Kedves Kukkoló!
    Nagyon örülök és nagyon bátorító írás!
    ".... Merjünk hát bízni benne, hogy velünk is ott van, bárhol, bármikor, bármilyen helyzetben!"

    Köszönöm!

    Krisztus kegyelméből kívánok minden jót és sok erőt!

    Szeretettel,
    Marietta

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.