2012. augusztus 25., szombat

Tréning re-akció

Kedves "szakképzett" keresztyén társkeresők! :)

Ide várjuk kedves visszajelzéseiteket, élménybeszámolóitokat a 25-ei tréning alkalomról! Ki, hogy érezte magát, kinek mi jött be, mit tanult, mi volt jó/rossz...

Istennek legyen hála az áldott, építő együttlétért és köszönet minden szervezőnek, segítőnek!

Nem sokára jönnek a képek, cikkek is természetesen. :)


12 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Na jó, leszek én az első :).

    Nekem az érzéseim vegyesek. Annak nagyon örültem, hogy személyesen is találkoztam veletek :).

    DE: őszintén szólva a témában, az előadásban voltak kifogásolnivalóim. Én azt hittem, egy keresztény napra megyek, ahol Istenről, az Ő Igéjéről hallhatok. Ehelyett az érzelmekről volt szó. Félre ne értsetek, ezzel nincs baj, ha a Biblia szemszögéből vizsgáljuk... Az érzelmek túlzott hangsúlyozása szerintem elvihet bennünket, sőt el is visz. Igazából nem tudom teljesen jól leírni, hogy mi a bajom, de nekem nagyon légből kapott volt az egész.
    Ezzel nem akarok senkit megbántani, sőt szorgalmaznám, hogy beszéljünk róla!

    Kukkoló

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok!
      Szabolcs vagyok, az előadó-író.
      30 éve szörnyűlködöm azon, hogy a Bibliás szóáradatok mögött mennyire kevés a valóság. Sokáig tartott, amig meg tudtam fogalmazni, miért jutott zsákutcába a modern kor protestáns kereszténysége.
      Végig a két legnagyobb parancsolatról beszéltem. Erre utaltam is. Jézus azt mondta, nincs ezekhez hasonló.
      A szeretet mélységesbölcs érzelemmel és Lélekkel átjárt cselekedet. Az érzelmeknek az a szintje, ahonnan az igazán bölcs szeretet fakad nem tanítható okos szavakkal. Törékeny tanító módszeremmel megpróbálom áttörni az intellektuális falakat a szív felé vezető úton: őszinte közösség, nyitott kérdések, művészet, játék, stb.
      Az érzelmekről tehát a szeretet és nem a hit kapcsán volt szó.
      Javítóintézetben elítélt kamaszlányokat tanítok. A Pető intézetben mozgássérült gyerekeket. A Mátrix beszélgetéseken posztkeresztény, őszintén ateista fiatalokat. Ebbe kóstolhattatok bele. Örültem, hogy majd mindenki aktívan, örömmel beszélgetett.

      Törlés
    2. Kedves Szabolcs!

      Örülök hogy írtál :). Írod: "a Bibliás szóáradatok mögött mennyire kevés a valóság", ezzel nagyon egyet tudok érteni. Szerencsére azonban vannak még kivételt képező szigetek :).
      Igen, a két legnagyobb parancsolat tényleg ez. És ez van kifejtve a Tízparancsolatban. Akkor szeretem Istent, ha csak Ő az isten, ha nem ábrázolom ki, ha nevét hiába fel nem veszem. Akkor szeretem felebarátomat, ha tisztelem, nem hazudok neki, nem kívánom semmijét...
      Ismét idézet tőled: "Az érzelmeknek az a szintje, ahonnan az igazán bölcs szeretet fakad nem tanítható okos szavakkal." Nincs feloldva a mondat: ha így nem, akkor hogyan? (A kérdést azért teszem fel, mert próbállak megérteni, de eddig még nem teljesen sikerült. )

      Üdv. Kukkoló

      Törlés
    3. Szia Szabolcs!

      Nagyon jó, hogy itt vagy a blogon is :)

      Az üres szavakkal egyetértek, ha nincs mögötte cselekedett akkor tényleg nem sokat érnek.

      Kukkoló kérdése nagyon jó, erre kíváncsi vagyok én is.

      "Az érzelmekről tehát a szeretet és nem a hit kapcsán volt szó." Ezt a mondatot nem nagyon értem. Ha jól gondolom, akkor itt a cselekedetek felől közelíted meg az érzelmeket nem az értelem felől? De szerintem a hit is igazándiból cselekedet és nem csak értelmi működés. Legalábbis a hithősöknél ezt látjuk. És tudjuk, hogy Isten a szeretet és ezt csak hittel lehet megragadni, ezért is furcsa nekem ez a mondat. De lehet csak én értek valamit rosszul.


      Zoli

      Törlés
  2. Sziasztok!

    Örültem én is személyes találkozásnak! :)

    Én is meglepődtem , el-elgondolkoztam milyen sok érzés van (körülmények, hatások,élmények és személyek), de nem mindegy, milyen érzelmekről beszélünk. Hiányolta az igei gondolatokat, kevésbé hangzott el. Megértem Kukkoló szavait.

    Tudom Istennek is vannak érzelmei, de akik hisznek Istenben, azok Istenből merítenek. Biblia , mint tiszta forrás, abból ad. Biblia nem beszél ugyan az érzelmekről, Pálhegyi Feri bácsi is említi ( http://www.bibliai.com/erzelem/ ) De a "szív" fogalmában beletartozik.

    Nekem a "hangminőség" nem volt megfelelő, nagyon koncentráltam h.értsem jól elhangzott előadást.

    Én sem akarok senki megbántani! Úr legyen velünk!

    Marietta

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok,

    Tyűha, no akkor szedjem sorba...

    * most jártam először a Grundon :-)
    * a keksz és az alma nagyon jó ötlet volt:-)
    * jól éreztem magam :-)
    * tetszett, hogy nem punnyadós, hanem igazán action centered volt:-)
    * szuper ötlet a kiscsoport :-)
    * hiányoltam a csoportvezetőt, de jól alakult ettől függetlenül a csoportunk :-)
    * érdekes megtapasztalás volt nem ismert embereknek érzéseket, meglehetősen mélyeket megosztani, s azokról beszélni :-/
    * nem tudom mi volt az üzenete a napnak; alapvetően jó volt, de vlhol, s vlhogy mégis kicsit üresnek éreztem :-s
    * az volt e benyomásom, hogy szándékos volt a 'biblia fejtágítás' hiánya, ámbár itt- ott felbukkant az Ige ;-)

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!

    Nagyon jó, hogy őszintén fel jönnek a dolgok! Ez nagyon hasznos, köszönjük.

    Szerintem is kicsit hagyomány-hagyó alkalom volt ez. Hiába keresztyének jöttünk össze, nem egy tipikus, csendesnap, keresztyén konferencia volt. Talán erre a tréning elnevezés is utal.
    És itt talán ismét a keresztyénség és a pszichológia kapcsolatánál lyukadunk ki, már nem először. :)
    Ez a fajta "szakmai" tréning, pszichológiai, lélektani, lelkigondozói szakképzés nem mindennapi dolog a gyülekezeteinkben. Sok lelkész és hívő testvér elzárkózik ettől. Vannak, akik számára ez nem fura, de sokak számára ez eléggé új dolog.
    Nem akarom most levezetni, hogy hogyan kapcsolódik a hit és a pszichológia egymáshoz és mikor beszélünk keresztyén pszichológiáról, mert ezt Pálhegyi Feri bácsi számos könyvében nálam ezt sokkal jobban megteszi.

    Ahogy én látom a szombatot:
    Szerintem is lehetett volna több ige - viszont egyfajta "előfeltételezés" volt az előadó részéről ezzel kapcsolatban. Ez megtért, komolyan elkötelezett keresztyén embereknek szólt. Olyanoknak, akik ismerik a Bibliát, érett keresztyének és nem kell az alapoktól kezdeni. Valószínűnek tartom, hogy Szabolcs ezzel a bibliás-előélettel rendelkezőkhöz szólt és készült. Ezért ahelyett, hogy az Igét lapoztuk volna fel, inkább a felhasználással töltöttük az időt.
    Én úgy tekintek az ilyen tréningekre, hogy ezek arra jók, hogy "megtanítsák a cicát nyávogni." Valami olyan alapvető dologra kell hogy rámutasson és fejlesszen ezen a területen, amit a szüleink, barátaink, gyülekezetünk, társadalmunk nem tanított meg. Ezek a tréning alkalmak újszerű dolgok - kezdünk rájönni, hogy mindent megtanulunk, csak azt nem, amit kéne...és itt jön be a keresztyén pszichológia. Senkinek se kellene pszichológushoz járnia, ha lenne igazi közösségünk, funkcionáló családunk és gyülekezetünk. Régen jobb volt a helyzet, most nagy a baj. Mindenesetrejó, hogy ez így feljön. Minden előadó más és más, viszont tudatosan nem hívunk lelkészeket. De olyanokat se, akiknek a teológiájuk nem kóser. Az ilyen alkalmakon lelkigondozói szakembereket, pszichológusokat és mentorokat fogunk hallgatni. Azt próbáljuk pótolni, amit vasárnapról vasárnapra hiányzik a legtöbb prédikációból - sajnos.

    Én is nagyon sokat tanultam az érzelmekkel kapcsolatban. Szókincs. Tudatosan bővíteni fogom az érzelmek leírására használt szavakat. Amúgy alapvetően emocionális fajta vagyok férfi létemre, úgyhogy szeretem, ha nem söpörjük szőnyeg alá ezt az oldalt. Szabolcs, nem szombaton, úgy fogalmazott: az érzelmek a gyülekezetben legtöbbször egy "megtűrt rossz" és ez így nagyon nincs jól. Egyetértek Kukkolóval, nagyon veszélyes talaj lenne, ha az érzelmeinkre építenénk hitünket, döntéseinket, életünket. De Szabolcsnak is igaza van, hogy sokszor csak az "infót nyomatjuk" és nem vesszük figyelembe, hogy ahogy az Atya, mi is érzelmi lények vagyunk. Ez nem azt jelenti, hogy akkor most szabadjára engedjük ezt az oldalunkat, hanem csak annyit teszünk, hogy nem hagyjuk teljesen figyelmen kívül.
    Nagyon sok hasonlóságot kezdek most látni a szex és az érzelmek között: érzelmi lények vagyunk, szexuális lények vagyunk, mind a kettőt kordában kell tartani, hogy ne vétkzzünk, de mégis annyira az élet része.
    Egyedülállóként pedig ez a két terület pedig fokozottan téma lehet. Pedig mekkora tabu mind a kettő... Elvárjuk pl. hogy mindenki várjon a szexszel a házasságig. De régen ugye max huszon pár évesen már mindenki aktív szexuális életet élt. És azért 30 fele, 35 fele, 40 fele ennek a hiánya igen nagy űr lehet az ember életében. Mi segíthet ebben? Hogyan támogassuk egymást ebben? Az, hogy tabuként kezeljük, biztos, hogy nem segít az ügyön.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A délutáni alkalmon mutatott Szabolcs két diát, amin az éretlen és érett érzelmi ember jellemzőit mutatta meg. Ezt majd szeretnénk közzé tenni, nagyon jó volt. Erről is ír Pálhegyi Feri bácsi, hogy mennyire kisugárzik és mindenre kihat a megfelelő énkép: elfogadom magam, elég jó vagyok, békességem van külsőmmel, belsőmmel. Mindez persze Istentől, nem egy emberi vágyból. Ezért volt nagyon szuper, hogy Szabolcs Pál példájával zárta, "Elég néked az én kegyelmem...", aki tudta honnan meríteni bátorságát, erejét, lendületét. Tudta és hitte(!), hogy kicsoda és mennyit ér.

      Kedves Eny! Köszi a pontokat! :)
      Nagyon sajnáljuk, hogy nem volt több csopi vezető, szombat reggelig 3-an mondták vissza, betegség és családi haláleset miatt...Viszont eredetileg kisebb létszámra számítottunk, de nem akartunk elküldeni senkit sem, úgyhogy nagyon bátran így is beosztottuk a csoportokat, ami nagyon rosszul is elsülhetett volna, de hát a kegyelem...:) Azt tudom, hogy az 5-ös cs. - akik vezető nélkül voltak - a nap végén összedobták az emaileket és létrehoztak egy levlistát, ez mekkora...


      Egyetértek Marieatta, néha nagyon halk volt a mikrofon, nagyon sajnálom! Legközelebb erre jobban odafigyelünk, köszönjük az észrevételt! Tibor feljebb is vette egyszer, aztán a filmek miatt megint csak lehalkult...

      Áldás:

      Ábel

      Törlés
  5. Sziasztok!

    Én is részt vettem a tréningen, és a magam részéről csak azt tudom írni, hogy köszönöm Nektek, Szervezők! Vannak dolgok, amiket nem árt hangosan kimondani ahhoz, hogy tényleg tudatosuljanak a mindennapi rutin közepette... (a magvető példázatban az a mag, amely tövises földbe hullott...) Nem tudom, ki hogyan van vele, de én "rendes családban" nőttem fel, mégsem volt beszédtéma az, hogy tudatosan vagy legalábbis ön(?)-tudatosabban próbáljunk élni. Persze, az ember felnőve figyel magára, próbál megfelelni, valódi képmásság felé törekedni - de az ehhez szükséges eszköztár hiányozhat. Nálam hiányzik. Nagyon hasznos volt a szombati nap. ...És a pszichodrámás játékok is üdítőek voltak :-)))

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!

    Két gondolat.

    Egyrészt, szerintem, és ebben Ábel korábbi bejegyzése is megerősített, tudatosan nem a lexikális tudás bővítésére törekedett az előadó (bár biztos vagyok benne tudott volna igehelyek is mondani számolatlanul). És ez szerintem kifejezetten hasznos volt tekintve a témát. Így talán mi részvevők kevésbé tudtunk elbújni a jegyzetfüzet mögé a téma elől...

    Másrészt szeretnék köszönetet mondani mind a szervezőknek mind a résztvevőknek az alkalomért, még így igehelyek, de nem Isten nélkül is, építő volt számomra az alkalom.

    Még egy kérdésem lenne a végre: vajon lehetne egy kis statisztikát látni a részvevőkről, számáról, neméről, koráról, vallásáról, lakhelyéről... igazából csak kíváncsiság, de fúrja az oldalam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja és:

      Kívülálló voltam!

      Törlés
    2. Kedves Kívülálló!

      Köszönjük a visszhangod! Kis türelmet és jön a stat és egyebek! :)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.