2012. január 1., vasárnap

szingli könyvklub

                                                            


Elisabeth Elliot:
*Társkereső
Szerelem és tisztaság
Gondolatok a férfiakról
A szex nem játék

Linda Dillow:
A társ
*Érdemes várni
Intim kérdések

James Dobson:
Amit a feleségekről tudni kell(ene)
Egyenes beszéd
Kemény szeretet

Gary Chapman:
*Szólóban - egyedülállóknak
Egymásra hangolva – férfiaknak
Egymásra hangolva
Családi összhangzattan 

Wolfgang Bühne
Barátság szerelem szexualitás és Jézus Krisztus követése

Volkhard és Gerlinde Scheunemann
Boldogság és hűség

Joshua Harris
Búcsú a randevútól 

Tegez L. 
Derék asszonyt derék férfit kicsoda találhat? 


D. Meredith 
Lesznek ketten egy test

E. Modersohn 
Mindhalálig a Tiéd

Joshua Harris 
Nem a szex a baj / hanem a bujaság.

Gini Andrews 
Páratlan helyzet

Nemes Ödön 
Párbeszélgetés /Kapcsolatépítő m.f.

Dr. Henry Cloud & John Townsend
*Randikalauz

Dr. Les & Leslie Parrott

Kapccsolatklinika

Gilham P.
Amit csak a férfiak tudnak

Clifford és Joyce Payne

A szexualitás ajándéka





Mennyi cím és szerző! Mennyi könyv a kapcsolatokról, a házasságról, a szexről, a férfiakról és a nőkről és az udvarlásról...
Mégis, mi az, ami hasznos, használható, valóban értékes információ ezek közül? A sokszor idézett, de ugyanakkor kritizált Elisabeth Elliot? Vagy Dobson? Mi a legbiblikusabb? Melyik jelenthet igazi segítséget, előrelépést a keresztyén egyedülállók számára a kapcsolatépítésben és a hitéletükben? És melyek azok a hazugságok, a "hamis próféciák", amik szintén fellelhetők a fenti listán?

Arra gondoltunk, hogy talán együtt jutnánk a legtöbbre, ha közösen találjuk meg a választ ezekre a kérdésekre, mégpedig a következőképpen:
Szeretnénk, ha az aktív kommentelőink szavaznának a bejelölt könyvek közül, hogy melyikkel szeretnék kezdeni. Ezt a könyvet mindannyian beszerezzük (szintén az aktív kommentelőkre gondolok, de bárki csatlakozhat természetesen) és miután mindenki elolvasta, megbeszéljük, véleményezzük rávilágítva a hasznos és esetleg haszontalan dolgokra. Reméljük így sikerül a fontos területeket is átbeszélni, Isten igéjének fényében a megfelelő hozzáállást megtalálni és egymáshoz is közelebb kerülni ezáltal.

Várjuk tehát a szavazatokat!



68 megjegyzés:

  1. Elisabeth Elliot és Linda Dillow könyveit olvastam, hasznosak és értékes tanácsok találhatóak. Viszont Gary Chapman könyvét is olvastam a Szólóban címmel, de abból hiányzik Krisztus , nem igazán jellem építő könyv, csupán pszichológia tanácsok, tévtanítások.

    Beszélgetésekben szívesen benne vagyok, érdekelne még...ki hogyan értékeli a könyvek tartalmát...

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!

    Én a fentiek közül egyet se olvastam még. Kritikákat se olvastam. Bár azt hallottam hogy némelyik inkább a pszichológia felől közelít, nem Krisztus felől.

    Csak ezeket:
    Dr. Dan Doriani: A férfi akit Isten formál
    Dr. Pálhegyi Ferenc: A keresztyén házasság
    Varga Péter: Spielhózni
    Dr. Les Parrott és Leslie Parrott: Kapcsolat-klinika


    Nem tudom... nekem ezek a könyvek mindig furcsák voltak. De ez lehet csak azért van mert sose volt párkapcsolatom. Úgy el tudom ezeket képzelni, hogy a párommal együtt olvassuk és esetlegesen felmerülő problémákra választ, megoldást keresünk, de így egyedülállóként, azt se tudom igazándiból miről írnak... milyen az ha az emberre valaki rá van bízva, vagy nem barátként szeret a másik, hanem mint társát...

    Üdv:
    Zoli

    VálaszTörlés
  3. Hopp most nézem mennyire felületesen néztem át a listát a Kapcsolatklinika ott volt :)

    VálaszTörlés
  4. A felsorolt könyvekből csak a G.Chapman: Egymásra hangolva címűt olvastam. (Szintén tőle az Istenre hangolva-t. Ezt csak azért említem meg, mert ebből kiderült, h hívő íróról van szó.) A búcsú a randevútól nagyon ismerős nekem, de ha olvastam is, az rég lehetett.
    Szerintem olyannal kellene kezdeni, ami nem kifejezetten nőnek/férfinak szól, h bármelyikünk hozzá tudjon szólni.
    De én befolyásolható vagyok:) tudok alkalmazkodni a többség által kiválasztotthoz.

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!

    Látom, Tia, te is épp a közelben vagy:)

    Marietta: E. Elliot-ot egy pár egyedülálló keresztyén ismerősöm keményen kritizálja, sztem nagyon érdekes lesz átbeszélni, hogy mit és miért kritizálnak benne. De szerintem ne vele kezdjük, ha te már olvastad, vmi olyannal talán, ami mindenkinek új élmény.

    Zoli: szerintem van olyan, ami nem konkrétan a párkapcsolatokkal kapcsolatos, de olyat se árt olvasni. Én már házas vagyok, mégis "beszállok" a szingli könyvklubba, mert úgy remélem, hogy építő lesz teológiailag és pszichológiailag is (önismeret, hogyan viszonyul(j)unk egymáshoz).

    Amiről mostanában hallottam egy pár jó szót, az a Randikalauz, de a G. Chapman Szólóban is jó lenne kezdésnek szerintem. Utána jöhetne egy tipikusan ffi vagy női könyv, amit a másik nemnek is nagyon érdekes átolvasni. Igazából mindegy hol kezdjük, azért jók ezek, mert feldobják a fontos témákat, amiket aztán megbeszélhetünk.

    Kukkoló?
    Kívülálló?
    Többiek?

    Ábel

    VálaszTörlés
  6. Hát, ez tényleg érdekes! Csak rajta! Nagyon érdekel, jól is esik az átbeszélése... Gondviselés kegyelme legyen mindnyájatokkal!

    Efézus 5: 15-17: "Meglássátok annakokáért, hogy mimódon okkal járjatok, nem mint bolondok, hanem mint bölcsek: Áron is megvegyétek az alkalmatosságot, mert a napok gonoszok. Annakokáért ne legyetek esztelenek, hanem megértsétek, mi legyen az Úrnak akaratja."

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    Én egyik könyvet sem olvastam, szóval tőlem lehet bármelyik :). De sajnos nem tudom biztosra ígérni, hogy el fogom olvasni...ismerve a mostanábani olvasási hatékonyságomat... :(

    Kukkoló

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!

    Ami nekem feltűnt, hogy a fenti listába 2, azaz két darab magyar szerző által írt könyv van. Érdekes...

    De sajnos egyiket sem olvastam. Így szabad a gazda a könyvválasztás terén és ha Isten is úgy akarja akkor elolvasom én is a kiszemelt könyvet! : )

    Többiek ??????

    Áldás, Békesség!
    Istenünknek Dicsőség!
    Kívülálló

    VálaszTörlés
  9. A Szólóban?
    Biztos jó ötlet ez?
    Arról én is tudnék írni. Ha nem is könyvet, de novellát biztosan :) Vagy rosszul gondolom és útmutatás van benne? Úgy értem iránymutatás, h milyennek kellene lennie szólóban? Akkor viszont jó 5let. De tartom is magam ahhoz, amit írtam: ha arra esik a választás, vállalom.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!

    Hát ígérni semmit nem tudok... pl hogy egy hét alatt elolvasok egy 2-3 száz oldalas könyvet... De megpróbálhatom.
    És ahogy írtam is kicsit szkeptikus vagyok a könyvekkel kapcsolatban, az eddig olvasottakból is igazándiból csak Pálhegyi Feri bácsi és Doriani könyve tetszett, a többi túlságosan emberközpontú volt... persze lehet hogy annak is kellett lenniük, meg a pszichologizálás se tetszett... Na mindegy, miattatok lenyelem a békát, egy könyvet elbírok olvasni :) Nyitottnak kell lenni, hogy jól tudjak kritizálni :)

    Üdv:
    Zoli

    VálaszTörlés
  11. Elnézést kérek a félreértésért! Azt hittem a könyv tartalmáról Ige fényében fogjuk megvizsgálni. Gondolom építő kritikánként szeretnénk, nem pedig "irodalmi műelemzésként". Inkább Biblia a műelemzése lenne a fontosabb, Isten látásaként, nem emberi okoskodásként , ahogy emberek gondolják. Tia megjegyzését nem értem, mit szeretne írni? Furcsa nekem...

    Elnézést kérek, a pszichológia és Biblia különálló dolog. Nagyon tetszik és tanulságos írásai vannak erről Pálhegyi Feri bácsinak. Olvastam sok könyvét e témában is, meg a társkérdés témájában is...

    Megpróbálok ráhangolódni a könyvekre, de én se ígérhetem meg mindegyik elolvasására...

    Hát el-elgondolkoztató ám "kritika"-szemmel nézni az olvasmányokat, szerintem persze szelektálni kell, vannak értékes és biblikus tanácsok....Vannak tévtanítások is, amitől Isten is óv bennünket....

    "Különböző és idegen tudományok által ne hagyjátok magatokat félrevezettetni; mert jó dolog, hogy kegyelemmel erősíttessék meg a szív." (Zsid. 13,9)

    VálaszTörlés
  12. Ok, úgy gondolom, hogy ideje akkor a döntést meghozni. Mindannyian, akik írtatok, leírtátok, hogy mit gondoltok erről és bár vannak vonakodások, kétségek, benne vagytok a "buliban".

    Így veszem a bátorságot és kijelölöm a könyvet, amit így, mint szingli könyvklub, mindannyian elolvasunk az elkövetkező egy hónap alatt (de akár részenként is lehet reagálni már olvasás közben is) és a direkt ennek a könyvnek megnyitott bejegyzésnél leírhatjuk a meglátásokat, véleményeket.

    Ez a könyv Dr. Henry Cloud & John Townsend Randikalauz-a lesz. A címe ellenére, amiről azt hallottam, hogy elég rossz fordítás, nagyon hasznos könyvnek bizonyul a párkapcsolatokról és Istenről mindebben. Lehet, hogy tetszeni fog némelyeknek, másoknak egyáltalán nem jön be, de szerintem nagyon építő lesz mindezeket megbeszélni az Ige fényében. És aztán, ha ti is benne vagytok, jöhet a következő.

    Úgyhogy jöhet a beszerzés és könyvklubbkodás...:)

    Ábel

    VálaszTörlés
  13. Marietta, szerintem nincs félreértés. Én is úgy gondolom, hogy a könyveket az Ige fényében kell megvizsgálni. Ugye a klasszikus mondás: nem mi kritizáljuk a Bibliát (ahogy sajnos manapság a többség teszi), hanem a Biblia kritizál minket. És a Biblia egy könyvet is meg tud kritizálni :).

    Mondjuk most lehet nem ez lenne a cél, hanem azt keresni, hogy a könyvek mennyiben segítenek minket, milyen hasznos, és meglátásunk szerint biblikus tanácsokat adnak, amikkel előbbre léphetnénk.

    Ábel: ok, legyen ez a könyv. Megpróbálom könyvtárból kivenni, bár épp nem találom az olvasójegyemet :D.

    Kukkoló

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok,

    Van két könyv még, ami nincs a listán:

    Egyedül...?! - Tóth Eszter
    Válasz Krisztust követni akaró férjhez nem ment lányok néhány égető kérdésére

    Társtaláló - Joshua Harris
    Ideje van az udvarlásnak

    Nekem mindkettő könyv tetszett. Az Egyedül c. nőknek szól, de jó volt elolvasni. Gyakorlatias és lelkileg mély tartalmú.

    Jó ötletnek tűnik ez a könyvklubos dolog.

    Szép napot!

    Zoli

    VálaszTörlés
  15. Sziasztok!

    Kezd sok lenni a Zoli (majd kitalálok valami nick nevet) :)
    De örülök, hogy te is becsatlakozol.

    A kijelölt könyvet nem akarom megvenni... A könyvtárban pedig nem elérhető, majd csak január 14-16 után. De rám ne várjatok :)

    Üdv:
    Zoli

    VálaszTörlés
  16. Oké rendben.

    Én is Könyvtárból fogom kikölcsönözni a könyvet, amit kitűztettek célul elolvasásra...

    VálaszTörlés
  17. Könyv beszerezve...Már csak el kell olvasni :D.

    Kukkoló

    VálaszTörlés
  18. Sajnos, nekem nem sikerült beszerezni a Könyvtárból, mert nincs meg... Egyik ismerősömet kértem meg a könyv beszerzésében, de nem tudni mikor érkezik meg....Sajnos várnom kell mire elolvassam. Nem ígérem, hogy ebben részt tudok venni, addigra lekések...

    Hát minden jót és Úr legyen veletek! Jó olvasást kívánok és jó beszélgetéseket, egymást épülésére valót!

    VálaszTörlés
  19. Helló Mindenki!
    Nekem sem sikerült még hozzájutnom a könyvhöz. Úgy néz ki, ez tolódni fog!

    Leírok 1 megtapasztalásomat:
    Tavaly egyik este olvastam az angol Bibliában:

    „… meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől” Róm8,39

    Másnap du. kimentem a ház mögötti pusztába egy igével a kezemben (egyébként már tudom, honnan jött ez nekem: az Istenre hangolva c. könyvben olvastam), melyen ugyanez az ige állt. Hatalmas öröm járt át. Nem lehet szavakba börtönözni. Emlékszem, az érintetlen hóba beleírtam 6almas betűkkel:
    G O D
    És az O betű közepébe belefeküdtem és néztem felfelé. Ezt még senkinek nem mondtam el.
    Most hallgattam egy igehirdetést, ami arra bátorított, h mondjuk el egymásnak Isten tetteit. És hát én most ezt nektek leírtam, ami már majdnem 1 éve történt.

    VálaszTörlés
  20. Pontosítok:
    Az igehirdetésben valahogy úgy hangzott el, h ha pl. rólunk mondanak vmi jót, milyen más, ha a hátunk mögött hangzik el és értesülünk róla. Épp így: ne csak Istennek köszönjük meg, amiket tesz velünk, ne csak Neki mondjuk el hálánkat, hanem dicsérjük más(ok)nak is. Nem szó szerint, de ez a lényege.
    És ha belegondolok, én meglehetősen visszafogott vagyok ezen a téren és érzem, h ez baj! A múltkor is, mikor Zoli rákérdezett a vasárnapokra, én nem akartam elmondani, mert úgy éreztem, ez olyan belső (v benső? :) Tibor, javíts!) dolog. És még utána is csak alig.
    És változ(tat)ni szeretnék (ezen)!

    VálaszTörlés
  21. Sziasztok!

    Lányok ne adjátok fel. Nekem is még több mint egy hét a könyvig. Egyébként új bejegyzés lesz neki nyitva, vagy itt lesz megbeszélve?

    Tia:
    Erről csak ez jutott eszembe:
    Jer 9,23-24
    "Ezt mondja az Úr: Ne dicsekedjék a bölcs az ő bölcseségével, az erős se dicsekedjék az erejével, a gazdag se dicsekedjék gazdagságával;

    Hanem azzal dicsekedjék, a ki dicsekedik, hogy értelmes és ismer engem, hogy én vagyok az Úr, a ki kegyelmet, ítéletet és igazságot gyakorlok e földön; mert ezekben telik kedvem, azt mondja az Úr."

    Amúgy utólag tényleg elég meredek dolog, hogy csak úgy vájkáltam a magánéletedben. Mert egy tényleg nem is ismersz, kettő pedig, hogy a nagy világ előtt mondod el és nem négyszemközt... Bizonyságtétel kapcsán mostanság én is végig jártam ennek nehézségeit. Kérdezni könnyű, beszélni már nehezebb. De jó az Úrban dicsekedni. :)

    Üdv:
    Zoli

    VálaszTörlés
  22. Tia, köszi, hogy megosztottad velünk :). Szerintem nagyon jó Ige, ha lehet ilyet mondani egyáltalán, melyik Ige nem jó:)?

    Nekem "nagy" pillanat volt, amikor egy hajléktalan bácsi szájából hallottam, h neki a 23. zsoltár a kedvence, teljesen a magáénak érzi: "Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm." Én ezen utána napokig gondolkoztam, döbbenetes volt számomra....És csak Hálát tudtam adni érte!

    Zoli, Ábel azt írta, hogy lesz neki külön bejegyzés.

    Kukkoló

    VálaszTörlés
  23. Hi Zoli! „Csak” neked elmondtam volna kapásból. De itt 2ségkívül elég kicsi az esélye annak, h 2nk közt is marad. De nem is kell, tudom én is.
    Kukkoló, neked is köszi, h megosztottad!
    Leírok most még egyet (remélem nem baj, h ehhez a poszthoz):

    A forgalmi vizsgám előtt - ami most júniusban volt különben - nem tudtam elaludni, pedig korán kellett másnap kelni. Arra gondoltam több órás hánykódás után az ágyban, h elolvasom a Zsoltárok könyvéből a soron következő igét és azon fogok elmélkedni a parázás helyett. Kinyitottam a Bibliát, ahol éppen tartottam és ez jött:
    ----
    „megsegíti Isten reggelre kelve” Zs46,6
    ----
    Hát ezek után már jött álom a szememre :) És bár hibát hibára halmoztam „idegességemben”, mert én stresszelős vagyok ezerrel, arra gondoltam végig, h az Úr ígéretei igazak és nem tudtam elképzelni olyan verziót, h megbuknék. És sikerült is!
    Az is igaz, h nem kapkodtam el ezt a vizsgát, már majdnem 4év telt el a beiratkozás óta és a kresz vizsgától számított 2éven belül meg kell csinálni a forgalmit, egyébként pedig a kreszt is újra kell. És már csak egy hónap hiányzott volna ahhoz, h újra kelljen kezdenem az egészet elölről.
    SDG!

    VálaszTörlés
  24. Sziasztok!

    Már pár napja kavarog bennem egy gondolat, megpróbálom nektek leírni. Bocsi, ha zavaros lesz.

    Szóval, most olvasok egy könyvet, a kegyelemről szól. Arról, h nem csak a megtérés kegyelem, hanem az egész életünk is. Az van benne, h a ker. ember általában úgy gondolkozik, h elfogadja a megváltást, mint kegyelem, de utána mégis cselekedetekből él. Úgy gondolja, h ha jól csinál valamit, akkor annak következményeként Isten megjutalmazza. Mennyiszer igaz ez rám is!!! Ma vigyáztam gyerekekre, míg a szüleik házaspáros alkalmon voltak. Akkor én most tettem egy "jót", máris "jobb" vagyok Isten előtt???? Szeretném azt hinni, h igen, miközben tudom, h nem. Ha számítana ez Istennek, akkor nem lenne szuverén, akkor tudnám befolyásolni...

    Mennyiszer vagyok így a párkapcsolat terén is. Sokáig bennem volt az a gondolat, h azért nincs párom, mert nem jól csinálok valamit. De egyre jobban kezdem úgy gondolni, h ez nem ezen múlik. Isten az áldásait nem azért adja, mert én jó vagyok, hanem azért mert Krisztus meghalt értem.

    (Na most kezd zavaros lenni...) Ugyanakkor mégis ott van az én felelősségem is valahol. Ha elszalasztok/elbénázok egy kínálkozó lehetőséget, akkor az az én felelősségem? Vagy nyugtassam magam azzal, hogy ha Isten akarata, akkor úgyis találkozunk még?

    Nem tudom, ezt az Isten szuverenitása + egyén felelőssége dolgot nem sikerült még megértenem. Vki érti?

    Bármilyen gondolatot, véleményt,...Szívesen veszek :).

    Kukkoló

    ui: Ja és Tia, újra csak SDG :D

    VálaszTörlés
  25. Szia Kukkoló!

    Én nagyon örülök a kérdéseidnek! Nagyon szeretem ezt a témát, nagyon izgalmas és egyben csodálatos is. Elárulod melyik könyvet olvasod? Ha már itt a „könyvklub” kellős közepén vagyunk...:)

    Szerintem nagyon sok keresztyén embert érint a dilemmád, beleértve magamat is, szerintem ez egy eléggé központi téma, ami már a kezdetektől az volt. Most éppen a galata levelet kezdtem el tanulmányozni és döbbenetes, ahogy Péter(!) képes volt belecsúszni a törvénykezés hibájába=nem elég a kegyelem, tennem kell még valamit, hogy kiérdemeljem Isten szeretetét.
    Annyira nagy a kísértés erre, Péter példája mindenképpen figyelmeztető, ha ő elesett, akkor nekünk is nagyon oda kell figyelnünk erre. Nap mint nap tudatosítanunk kell magunkban, hogy mit is jelent a kegyelem a számunkra (felkelhettem, lélegezhetek, Golgota, bűnbocsánat, stb). Néhány hónapja hallgattam egy igehirdetést, amiben átélhettem azt a tipikus érzést, tudjátok, mikor rátapint a lényegre a lelkész és úgy érzitek mindenki csak titeket néz, hiszen pont a szívetek legbelsőbb gondolatait beszéli ki mindenki előtt és közben pedig csak szól az Ige:) Arról beszélt, hogy sok keresztyén legbelül (és ez tényleg nem a felszínt jelenti, hanem a tudatalatti motivációkat is akár), azt hiszi, hogy valami azért csak van benne, amiért Isten megkegyelmez neki. Én is ezek közzé tartoztam és még most is küszködök vele, hogy felfogjam, nem én voltam különleges, akit Ő kiválasztott, hanem egész egyszerűen Ő, a teremtőm, erre teremtett.
    Tim Keller-t idézném:
    „Semmit sem tehetek azért, hogy Isten kevésbé szeressen és semmit sem tehetek azért, hogy jobban.”
    Ez egy nagyon, nagyon, nagyon igaz és mély gondolat. Mindkét részét megélni pedig maga az Evangélium. Egész egyszerűen: nem rólam van szó. Nem arról, amit én teszek, hanem amit velem tesznek. Nem az én életem a lényeg, hanem Isten dicsősége. Aki ráadásul szeret engem és ettől semmi sem választhat el.
    Az első lépés a megtérés (de ezt is ügye ajándékba kapjuk, nem a mi érdemünk), utána pedig folyamatosan meg kell térnünk és a „helyes” utat választanunk. Folyamatosan Jézusnak dicsőséget kell szereznünk a szavainkkal, tetteinkkel, kapcsolatainkban, munkánkban, szolgálatunkban. De maga a készség is erre, ajándék. Ez sem tőlem van. Nem én vagyok elég okos, hogy rájöjjek, elég ügyes, gyors vagy „lelki”. Ez mind, ahogy a testem és a lélegzetvétel is, kegyelem. Istentől kaptam, tehát az övé.
    Persze nem robotok vagyunk, Isten adott szabad akaratot, még ha ő annyira bölcs is, hogy tudja, hogyan fogunk dönteni. Isten szeretne formálni bennünket, tanítani, hisz terve van velünk és ez azt jelenti, hogy van ok a növekedésre, változásra, fejlődésre. Nem ülhetünk ölbe tett kézzel várva a halált vagy a 2. eljövetelt. Még szeretné Isten, ha megtanulnánk ezt-azt. Ezért nem esünk össze még, még tart a „leckénk” és van feladatunk.
    Tehát ennyit a kegyelemről. Összegezve: minden kegyelem, de ez mégsem azt jelenti, hogy hátradőlhetek.

    VálaszTörlés
  26. A másik dolog a párválasztással kapcsolatos, de mégis teológiai. Én nagyon örülök neki, hogy rájöttél, hogy az, hogy nincs párod, nem a te hibád, nem te szúrtál el valamit, hanem Isten akarata az életedben. Nem érhet téged semmiféle kárhoztatás, és minden, ami történik veled, a javadra van. Megtérésed óta ráléptél arra az útra, melyet Isten kijelölt neked. Amíg tudatos lázadással ellene nem mész Isten akaratának, addig ezen az úton maradsz. Ismerek keresztyéneket, akik rástresszelnek erre és ezzel másokat is riogatnak, hogy „Isten tökéletes akaratában akarnak járni”. Mit jelent ez? Elmondom: egy bizonyos döntést, mondjuk munkahely, lakás, hova megyek továbbtanulni, odamegyek-e beszélgetni egy sráchoz, jelentkezek-e társkereső programra, úgy állítanak be, mintha neked valami rejtélyes úton módon meg kellene fejtened Isten akaratát. DE HA NEM JÓL FEJTED MEG, akkor aztán csak Isten B. tervét kapod és akkor magadra vess...Ez a fajta hozzáállás eredményezi azt az önmarcangolást, hogy „ezt és ezt kellett volna tennem, bárcsak máshogy döntöttem volna”. Pedig itt imádkozó, élő hitű emberekről van szó, akiket Isten Lelke vezérel. Semmilyen szinten nincs szükség az önmagunkon végrehajtott boszorkányüldözésre. Nem azt mondom, hogy nem hoztál megtérésed óta rossz döntéseket (melyek rólad, önző érdekeidről szóltak, és tudatos Isten-ellenesek voltak), de az életed mégis Isten kezében van. A jövőben is lesznek gyarló döntéseid, de ezek sem fognak elszakítani Isten kegyelmétől, mert alapjába véve az Ő akaratát követed.

    Az összezavarodós részhez pedig egy összezavarodott igerészt idéznék, ugyanis Pál apostol is össze van zavarodva itt. Ez a fajta összezavarodás az életünk része. Nemrég megkérdeztem a 3 éves kisfiamat, hogy miért volt olyan jó az este első felében és miért viselkedett elviselhetetlenül az este második felében, mikor meglátogattuk dédit. Azt felelte: „Na apa, ezt nem tudjuk” :D Teljesen igaza van a kölyöknek.

    Róm. 7.14-25.
    14Tudjuk ugyanis, hogy a törvény lelki, én pedig testi vagyok: ki vagyok szolgáltatva a bűnnek. 15Hiszen amit teszek, azt nem is értem, mert nem azt cselekszem, amit akarok, hanem azt teszem, amit gyűlölök. 16Ha pedig azt cselekszem, amit nem akarok, akkor elismerem a törvényről, hogy jó. 17Akkor pedig már nem is én teszem azt, hanem a bennem lakó bűn. 18Mert tudom, hogy énbennem, vagyis a testemben nem lakik jó, minthogy arra, hogy akarjam a jót, van lehetőségem, de arra, hogy megtegyem, nincs. 19Hiszen nem azt teszem, amit akarok: a jót, hanem azt cselekszem, amit nem akarok: a rosszat. 20Ha pedig azt teszem, amit nem akarok, akkor már nem én teszem, hanem a bennem lakó bűn. 21Azt a törvényt találom tehát magamban, hogy - miközben a jót akarom tenni - csak a rosszat tudom cselekedni. 22Mert gyönyörködöm az Isten törvényében a belső ember szerint, 23de tagjaimban egy másik törvényt látok, amely harcol az értelmem törvénye ellen, és foglyul ejt a bűn tagjaimban lévő törvényével. 24Én nyomorult ember! Ki szabadít meg ebből a halálra ítélt testből? 25Hála az Istennek, a mi Urunk Jézus Krisztus! Én magam tehát értelmemmel az Isten törvényének szolgálok ugyan, testemmel azonban a bűn törvényének.


    Többiek?

    Áldás,

    Ábel

    VálaszTörlés
  27. Köszönöm Ábel a választ :).
    Ez a könyv: http://www.goodnews.hu/product_info.php/keresztyen-elet-bridges-jerry-kegyelem-isten-szeretetebol-elni-p-477

    GBU

    Kukkoló

    VálaszTörlés
  28. Köszi a tartalmas tapasztalatokat, amiket megosztottatok! Hála és dicsőség az Úrnak!

    Köszi Kukkoló! Igen, Isten szeretetéből élni és megérteni, az igazi kincs!

    Jerry Bridges Az Istenben való bizalom című könyvét olvasom (megtalálható a neten is :
    http://www.leporollak.hu/egyhtori/epito/papai/BIZALOM.HTM )

    Úr kegyelme legyen Mindenkin és erősítsen meg az Ő ígéretében!

    "Az Úr elforgatja a nemzetek tanácsát, meghiúsítja a népek gondolatait. Az Úr tanácsa megáll mindörökké, szívének gondolatai nemzedékről nemzedékre”." (Zsolt. 33: 10-11)

    VálaszTörlés
  29. Sziasztok!

    Köszi a könyvet Kukkoló, nagyon érdekesnek hangzik, meg fogom majd nézni.
    Tök jó, hogy Marietta is pont Jerry-től olvas:)

    Ábel

    VálaszTörlés
  30. Sziasztok!

    Amit én is kiemelnék meg van Ábelnél is, mégpedig az hogy Isten nevel, tanít minket. Sokáig azt gondoltam, hogy tudok mindent ami a hívő élethez kell, nekem már nem mond semmi se újat, se istentisztelet, se a Biblia, se egy hívő ember.
    Hát az akkori helyzetembe belegondolva ez iszonyat gáz. Azóta rengeteget növekedtem hitben és ismeretben, még pedig úgy, hogy Isten megalázott igéjével, a körülöttem lévő testvérek példájával... És ehhez kapcsolódik az is, hogy az ember egyre több bűnt ismer fel magában ahogy egyre jobban kezdi Istent megismerni, pedzegetni az érthetetlen kegyelmet, Jézust.
    Isten szuverén, mindenható, de mégis szeretné ha egyre jobban megismernénk Őt, és ez csak úgy működik, ha nem robotok vagyunk, hanem felelős emberek, hiszen különben elég lenne minket csak átprogramozni. De Ő nevelni, tanítani akar minket mint igazi Atya a gyermekeit. A tanulás pedig tényleg nem zsebre rakott kezes pihenés.
    A másik dolog ehhez, hogy Isten rajtunk keresztül is akarja megmutatni az Ő dicsőségét és ehhez megint nem robotokra van szüksége, hanem tudatos, gondolkodó és érző emberekre. Szerintem ez is csodálatos. És olyan jó tudni, hogy Ő szeret minket és ebből semmi se tud már kiragadni. És tetteinkkel se tudjuk Őt befolyásolni. Se egy jó vagy rossz döntéssel. Istennek nincs A vagy B terve. Egyébként sokszor csábít az, hogy Isten tervét szeretném az én tervemhez igazítani és közben fogalmam sincs Isten akaratáról... és ahelyett hogy az én tervemet igazítsam az övéhez.
    Jó napról napra egyre jobban megismerni Őt és dicsőség neki, hogy tanít is, pl. ezen a blogon keresztül is, mert itt is Róla van szó. :)


    Üdv:
    Zoli

    VálaszTörlés
  31. Sziasztok!

    Két gondolat.

    Egyrészt nem értem miért van ellentét Isten teljessége (szuverén léte) és a szabad akart között. Erről írhatna valaki aki okos :). És ha azt veszem én nem hogy nem a B tervét valósítom meg Istennek, hanem valószínűleg a 23 487 263-dik ZS tervét. De ez nem csökkenti Isten kegyelemét, sőt!

    Másik, pedig hogy "És olyan jó tudni, hogy Ő szeret minket és ebből semmi se tud már kiragadni." gondolat tévútra vihet, hogy tehetsz amit akarsz Isten akkor is szeret. De szerintem ez nincs így. Mert bár soha nincs késő a megtérésre, bűnbánatra, de a nélkül nem megy a dolog. (V.ö.: Máté:22:11-14 vagy I. Kor 11:27-29)

    Kívülálló

    VálaszTörlés
  32. Csak 1gondolat: ha megtért hívőként jó cselekedeteket viszünk véghez (melyeket előre elkészített Isten nekünk:) akkor azzal viszonozzuk az irántunk tanúsított szeretetét.

    Tök jó épp tegnap este olvastam erről az Igaz istenismeretben, ide is másolom egy részét:

    „… a szeretet (Isten szeretete) viszontszeretetet vált ki, a kiváltott szeretet pedig örömöt kíván szerezni. Isten kinyilvánított akarata, hogy akik kegyelmet nyertek, ezentúl „jó cselekedetekre” törekedjenek (Ef 2,10; Tit 2,11-14). Aki tehát valóban megkapaszkodott az Isten kegyelmében, azt a hála mindenképpen arra indítja, hogy igyekezzen eleget tenni Isten akaratának.”

    VálaszTörlés
  33. Szia Kívülálló!

    Abszolút igazat adok neked. A "semmi nem tud kiragadni" én komolyan gondolom. (pl ott van a Tia által idézett vers is a római levélből)
    De ahogy te is írtad, az nem jó ha a szabadosságnak adunk teret. Az hogy Isten szeret és megmentett minket, nem jogosít fel arra hogy az ember felismert bűnben maradjon (Jakab levele) és még büszke is rá. Isten kegyelme alázatra ösztönöz és bűnbánatra.
    Ezért örülök, hogy felhoztad az úrvacsorát. Fontos a bűnbánat. Ha nem fogadom el Jézus kereszthalálát (pedig annak csak akkor van értelme, ha megérdemlem a büntetést, azaz bűnös vagyok) nem ér semmit a "hitem".

    Üdv:
    Zoli

    VálaszTörlés
  34. Sziasztok!

    Nagyon jókat írtok, öröm olvasni :).

    Szuverenitás vs. egyén felelőssége (tudom, Kívülálló szabad akaratot írt, de azt majd utána):
    Nekem erre először Izrael és Júda történetében világítottak rá. Roboám királynál az ország ketté szakadt (1Kir 11-12). 1Kir 11:31, 1Kir 12:15: Isten akarata volt ez. De ha ez volt az akarata, akkor azt is tudnia kellett, h Jeroboám, az északi országrész királya bűnbe fog esni (1Kir 12:25-33). És nézzétek, az Asszírok betörése előtt minden királynál azt írja, h nem tért el Jeroboám bűnétől (2kir 15:18,24,28)és kb. emiatt jött az asszír büntetés. Isten akarata volt, mégis felelőssé teszi Jeroboámot. Itt van az, h Isten 100%-ban szuverén (vagyis független), Jeroboám pedig 100%-ban felelős. De felmerülhet a kérdés, h Isten miért kéri számon, ha ez volt az akarata? (Azt hiszem nem tudom teljesen jól leírni, amit akarok, de talán érthető...)

    Valahogy a szabad akarat kérdésében is ez van benne. Isten mindent tud, tehát azt is, h én hogyan döntök. Akkor van egyáltalán szabad akaratom?
    Mert az Ő alkotása vagyunk, teremtetvén Általa a Krisztus Jézusban jó cselekedetekre, a melyeket előre elkészített az Isten, hogy azokban járjunk. (Ef 2:10)
    Igen, a jót hálából tesszük. De ezen Ige alapján ez is kegyelem, mert Isten készíti elő nekünk.

    Na nem tudom, magamat is csak jól belekavartam, de jó így együtt gondolkozni :)

    Kukkoló

    VálaszTörlés
  35. Sziasztok!

    Kukkoló: "De felmerülhet a kérdés, h Isten miért kéri számon, ha ez volt az akarata? "

    Nem ez volt Isten akarata, hanem az ellenkezője I Kir 12:37, de főleg 38 vers.

    Kívülálló

    VálaszTörlés
  36. Sziasztok!

    Azt hiszem, hogy Kívülálló 1 Kir 11,37-38-at akart írni. Itt szerepel, hogy ha Jeroboám enged Istennek akkor Dávidhoz hasonló nagyságot fog elérni. Isten akarata az ország szakadása volt, de Jeroboám el szakadt Isten követésétől, így következett az ítélet.
    Ahogy most olvasom Jeremiást (de szinte az összes prófétánál ez van) az a nép legfőbb bűne, hogy elfordul Istentől, nem hallgat Őrá, bálványokat követ, de a prófétákon keresztül folyamatosan szólongatja őket, hogy Őt kövessék. Jeroboám döntése, mármint, hogy nem követi Istent, teljesen normális az eredendő bűn fényében. Emberileg logikus, hogy nem engedi népének, hogy átjárjanak Jeruzsálembe, mint régen, hanem inkább bálványokat állított. Jogos volt Isten ítélete rajta. De megtérést, Őhozzá fordulást Jeroboámnak is csak Ő adhatott volna, mint Dávidnak.
    Isten Izrael szétszóratásán és Júda fogságán majd megszabadításán keresztül készítette elő Krisztus eljövetelét (Messiás próféciák).

    Nagyon nehéz ez a szabad akarat kérdés...

    Üdv:
    Zoli

    VálaszTörlés
  37. Szia Zoltán!

    Igen és köszönöm a javítást!

    A leírtak szerint nincs szabad akarata az embernek. Pont. És így már nem is nehéz a kérdés.

    Kívülálló

    VálaszTörlés
  38. Sziasztok!

    Nem tudom mennyire ismeritek a Biblia Szövetséget. Nekik van egy előadás sorozatuk, Fontos kérdések címmel. Azok között van egy olyan, hogy Van-e szabad akarat? Ha valaki meg tudja szerezni, érdemes meghallgatni. (Sajnos ahogy néztem, netről nem letölthető...). Ha valakit nagyon érdekelne, akkor lehet el tudom juttatni mp3-ként.

    Ma tesóval beszélgettem, és mondtam neki, hogy rájöttem, hogy nagyon kötekedő típus vagyok. Erre nevetve közölte, hogy így igaz. Szóval 1000X is bocsánat, ha itt is túl messzire megyek ebben. Tudom, hogy ilyen vagyok, és próbálok változni. És igen bátorító, hogy Isten kegyelme erre is kiterjed :)!

    Üdv. Kukkoló

    VálaszTörlés
  39. Kedves Kukkoló!
    Engem érdekelne az az mp3. De nem sürgős, mert most van 1halom olvasnivalóm, meg majd a Randis is, meg nekem most több a munkám is, mint általában. Tehát ráér :) akár a 100szingli 7végén - de köszönöm.

    Az említett bibliai történetet (Királyok könyve) nem ismerem, de majd elolvasom ilyen szempontokból, jó, h rávilágítottál.

    Nekem is feltűnt az a tulajdonságod, amit említettél. A többiek nevében nem tudok nyilatkozni, de amikor én éreztem magamat célpontnak, nagyon is zavart (bár lehet, h túlreagáltam). De tisztáztuk, úgy hogy tőlem már nincs miért bocs-t kérned. (Ez most csak rólad szólt, a saját hibáimról szintén tudok – ha nem is teljes a listám. De nekem jó így hiányosan is:) ezen a helyen)
    Nekem hiányoznál, ha nem lennél itt.
    Amikor ezt írtam Ateknak, eltűnt. Bár neki iróniával írtam. És ez még most is zavar!

    ATEK, itt v még vhol? Ne haraguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Nehogy te is eltűnj, Kukkoló!!!

    VálaszTörlés
  40. Sziasztok!

    Kukkoló erre gondolsz?

    Egyébként élőben sokkal jobban elviselhető, de lehet hogy csak a saját rossz természetem mellett tűnik jónak :)

    Üdv:
    Zoli

    VálaszTörlés
  41. Sziasztok!

    Igen Zoli, erre gondolok, köszi :). (Élőben elviselhetőbb vagyok? Hát, ez lehet azért van, mert élőben az ember jobban meggondolja, h mit mond. De nyugi, tudnék élő példát is mondani, amikor már szégyelltem magam...)
    Tia, nem tűnök el :). Csak megpróbálok visszafogottabb lenni. Tegnap délután legalább 5x próbáltam hozzászólni a témához, de mindannyiszor rájöttem, hogy nincs értelme, mert nem építene, amit írnék. Egy lelkész szokta mondani (személyesen nem ismerem, de sokat hallottam róla), hogy szeretünk problémázni (úgy általában a reformátusok). Ebben extrán magamra ismerek. Bibliai dolgokon is képes vagyok órákat elbeszélni, de a cselekedetek, amik az élő hitet jelzik sehol nincsenek (általában).
    Biztos ismeritek a hívő élet azon ábrázolását, hogy vegyünk egy koordináta rendszert. Az origóban van a megtérés pillanata. Onnan indul ki egy + és egy - meredekségű egyenes. A + meredekségű Isten dicsőségét/jelentőségét mutatja (mivel +, ezért az idő előrehaladtával egyre nő). A - meredekségű pedig saját magunkat mutatja (-, vagyis az idő előrehaladtával egyre több bűnt veszünk észre magunkon). A 2 egyenes közé pedig az idő előrehaladtával egyre nagyobb keresztet lehet rajzolni (vagyis egyre nagyobbnak látjuk Jézus áldozatát). Ezt az ábrázolást nagyon találónak érzem most is...

    Üdv. Kukkoló

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok!

      Meghallgattam az előadást, de ha meg is győzött valamiről akkor az a szabad akarat léte és nem annak hiány (szabad akarat a rosszra). Kezdve ott hogy Ádámnak hogy lehetett akarata rosszra és a jóra is ha nem tudta mi az? (I Móz 2,3 vonatkozó részei.) De tovább nem boncolom a témát, mert egyrészt sajnos nem káptalan a fejem, hogy egyszeri hallás alapján mindent megjegyezzek :), másrészt ez tényleg nagy téma...

      Kukkoló, az utóbbi napokban én is több bejegyzést hagytam elszállni az éterbe : ) és most is erősen cenzúráztam magam...

      Kívülálló

      ui: a régebbi betűtípus az oldalon olvashatóbb volt...

      Törlés
    2. Hali!

      Az előadást azért ajánlottam, hogy vki "okos" is hozzászóljon a témához :).
      A témát én is tudnám boncolgatni. Sztem csomó kérdést felvet, amire egyszerűen nincs válaszunk. És lehet nem is kell, hogy legyen. Ez az Ige szokott eszembe jutni ilyen helyzetekben:
      Mert nem az én gondolataim a ti gondolataitok, és nem a ti útaitok az én útaim, így szól az Úr! Mert a mint magasabbak az egek a földnél, akképen magasabbak az én útaim útaitoknál, és gondolataim gondolataitoknál! (Ézs 55:8-9)

      Kukkoló

      Törlés
    3. Én ezt találtam:
      "A döntéseinkért azért vagyunk tehát felelősek, mert azok a szívünket tükrözik, nem azért, mert semleges, ok nélküli elhatározások lennének. A döntéseinkért akkor is felelősek vagyunk, ha a bűneink miatt nem tudunk máshogyan dönteni, csak Isten akaratával szemben. Ez a tény nem a felelősségünket, nem is a dönteni képes akarat létét, sokkal inkább az akaratunk morális szabadságát kérdőjelezi meg. Amiért szintén felelősek vagyunk, hiszen akaratunkat saját bűneink kötik gúzsba, hacsak maga Isten – kegyelemből – szabaddá nem teszi."

      Nem minden nézetével értek egyet a szerzőnek, de ez a gondolat tetszik tőle. Benne van Isten szuverenitása, a bűn és a kegyelem, bár lehet túl filozofikus.
      De igazán én se akarom már feszegetni a témát, mert nem vagyok hozzá elég okos. De néha jobb keményebb eledelen is jó rágódni.

      Üdv:
      Zoli

      Törlés
  42. Sziasztok! Ezek nem mi voltunk!:) (betűtípus változtatás) megnézzük vissza lehet-e állítani!

    VálaszTörlés
  43. Válaszok
    1. Szia!

      De ha megnézed a válasz "funkció" is megváltozott...

      Kívülálló

      Törlés
    2. És az időpontok is elégé el vannak csúszva...
      A blogspotot átalakítják?

      Törlés
  44. Igen, a blog motor "nyúlkál"...:)

    VálaszTörlés
  45. Sziasztok!

    Beszereztem a könyvet :)

    Ha gondoljátok ezt nézzétek meg. Ha már megjelent ország-világ előtt, ti se maradjatok ki belőle.

    Üdv:
    Zoli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem, örülök a bemutatkozásodnak! Továbbra Isten áldása és Ő világossága vezessen életutadon! :-)

      Törlés
  46. Sziasztok!

    Ezt is megnézhetitek :)
    http://mindennapi.hu/cikk/egyhaz/igen-persze-en-is-ilyen-gonosz-vagyok/2012-01-15/11848
    Így már tudjátok a nevemet, de szeretnék Kukkoló maradni :).
    Egyébként egy hitetlen ismerősömtől, akinek elküldtem, megkaptam, hogy amíg nincs párom, addig nem vagyok hiteles....

    Kukkoló

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kukkoló!

      Nem is tudom mintha valaki olyasmit írt volna itt a blogon nem is olyan régen, hogy nem lehet megtalálni, meg nincs beregisztrálva tehát őt itt nem találhatja meg a jövendőbelije. Bár már nem emlékszem pontosan, csak az ragadt meg bennem, hogy kissé kishitűen állt hozzá a kérdéshez...
      Te nem tudod ki volt?
      Kívülálló

      Törlés
    2. Szia!

      Huuu, nagyon nem értem, hogy miről beszélsz. Úgy gyanítom, hogy rám célzol (vagy nem?), de nem tudom, h melyik hozzászólásomra is pontosan...

      Kukkoló

      Törlés
    3. Szia!

      Akkor segítek, kikereste mire gondoltam:

      KukkolóDec 13, 2011 05:14 AM

      Kívülálló

      Törlés
    4. Szia!

      Hát, ez csak egy "poén" mondat volt, asszem nem akartam vele semmi komolyat közölni :).
      De tény, hogy még mindig nem regisztráltam, ezzel szemben elmondtam, hogy ki vagyok :).

      Kukkoló

      Törlés
    5. Szia!

      Igazából csak arra akartam rávilágítani, hogy Isten akkor is munkálkodik az életedben, ha te ennek valamilyen formában ellenállsz.

      Kívülálló

      Törlés
    6. Szia!

      Találó :). SDG

      Kukkoló

      Törlés
    7. Kedves Kukkoló! Aranyos a bemutatkozásod! :-) Örülök nagyon! :-) Isten legyen veled is!

      Törlés
  47. "Amazing grace..."
    Annyira jó volt olvasni a történeteteket és látni benneteket! Nagyon köszönöm, hogy megosztottátok ezt velünk! Dicsőség az Úrnak!
    Ábel

    VálaszTörlés
  48. Sziasztok!

    "Egyébként egy hitetlen ismerősömtől, akinek elküldtem, megkaptam, hogy amíg nincs párom, addig nem vagyok hiteles...."
    Ezt kifejtem kicsit bővebben, mert lehet nem értitek. (Több ismerősömnek is elmondtam ezt, és nem értették...)
    Szóval, annyit mondott az illető, hogy amíg nem tudok felmutatni egy párt, addig számára csak menekülök a magánytól. Visszakérdeztem, hogy jobban értsem mit akar. És ez volt a válasz: ha lenne egy párom, és úgy is hívő lennék, akkor el tudná fogadni. (Itt persze már lehetne kötekedni, hogy kit érdekel, hogy ő mit tud elfogadni....De azért elgondolkoztam rajta, hogy egy hívő valahogy tényleg "hitelesebb", ha párja is van.)
    A másik amit mondott, h ő úgy érzi, mintha magamat is győzködném, hogy hiszek.
    Ti mit gondoltok?

    Kukkoló

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Hát elég nyakatekert gondolkodás, de van benne ráció. Sokat számít a te személyiséged is, hogy milyennek ismer vagy vél ismerni.

      Kívülálló

      Törlés
    2. Szia!

      Igen, azt hiszem egy régebbi megjegyzésemből indult ki. Valamit beszéltem neki Isten szeretetéről, hogy úgy fogad el, ahogy vagyok. És erre mondta azt, hogy egy társ is ilyen. Szerintem innen jön a gondolat.
      A másik meg, hogy nem vagyok az a határozott típus.
      Csak engem lát, a hibáimmal együtt, és ez eltakarja Istent. Ez ellen lehet küzdeni, de soha nem leszek tökéletes... Bennem ez lelkiismeret furdalást kelt, hogy nem jól képviselem Istent. Viszont, ha az Ige mérlegére teszem a dolgot, akkor felszabadulok. Akkor rájövök, hogy Isten nem vár tőlem tökéletességet. Vagyis bármennyire is frusztrál, hogy nem tudom tökéletesen képviselni őt, nem a világ elvárásához kell igazodnom, hanem Istenhez.

      Mert ha a te száddal vallást teszel az Úr Jézusról, és szívedben hiszed, hogy az Isten feltámasztotta őt a halálból, megtartatol.(Rm 10:9)

      Kukkoló

      Törlés
    3. Sziasztok!

      Így már érthető a szituáció.
      De a változást ő se tagadhatja.
      A hitelességhez csak annyit, Istennek valahogy az tetszik, hogy a gyengéken keresztül dicsőítse meg magát, munkálkodjon...

      Ha túl tökéletes életed lenne, akkor lehet amiatt nem lennél neki hiteles... De jó, hogy ott vagy mellette és világítasz.

      Furcsa ez az egész helyzet, mert Isten rajtunk keresztül munkálkodik, de az emberek csak minket látnak. Ezért tűnhet az egész önhipnózisnak, problémák elől való menekülésnek. De jó, hogy ilyenkor nem magunkra kell mutatnunk, hanem Őrá. És nem mi fogjuk meggyőzni őket, de az életünkkel mégis képviseljük. Kicsit ugyan az ez az egész, hogy nem cselekedetek által lesz üdvösségünk, de a hitünk mégis cselekedetek által látszik meg.

      Üdv:
      Zoli

      Törlés
  49. http://www.bibliaszov.hu/aktualis/konyvszemle/611-tarstalalo

    Megosztom, hátha valakit érdekel.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.