2012. március 7., szerda

Nekem lett teremtve

Hogy is van ez? A páromat Isten nekem teremtette? Egy ember spec. egy bizonyos embernek lett teremtve? Vagy választhatunk? Vagy "lekéshetjük" az igazit? Vagy Isten elénk hozza Őt csak lehet, hogy éppen mi szúrjuk el - nem vagyunk éppen lelki pillanatunkban?



Ha már van valaki, akkor hogy tudom, hogy ő-e a házasságra való valaki?
Ige-kapás? Jelek? Egy belső érzés? Vagy ezeknek az összesége?

Beszéljünk erről lécci!

14 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Ez egy nagyon bonyolult téma szerintem. Bár lehet csak én bonyolítom túl...

    Amikor arra gondolok, hogy "nekem teremtett társ", "hozzám illő", akkor mindig az én igényeim kerülnek előtérbe... akkor biztos, hogy olyan lesz az illető aki nekem megfelel, aki az igényeimet kielégíti. Ez persze iszonyat marhaság és a hatalmas önzőségemet tükrözi. De ami a csavar a dologban, hogy a házastársam mégis egy olyan valaki, akit tudok lelkileg, testileg szeretni, akivel jó együtt lenni, akinek vágyok a társaságára, akivel együtt szolgálok, élek Isten dicsőségére. Tehát annak ellenére, hogy nem cél a vágyaim beteljesítése, Isten a társamban mégis azt adja meg, a hozzám illőt. Jól gondolom?

    A lelkipásztorunk ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy amíg választunk, válogatunk addig több "jó" társunk van. Tehát kell menni udvarolni, keresni, nem a sültgalambot várni. De miután kiválasztottuk, akkor már csak ő van egyedül. Tehát nincs előre predestinálva, de miután meghoztuk a döntést, akkor mégis az a lány a számunkra rendelt. Ezt én úgy értelmezem, hogyha a keresés során Istent és az Ő akaratát tartom szem előtt, azt találom meg, akit Ő rendelt nekem. (Ebben az is benne van, hogy több lány is a feleségem lehet, de a házasságból nem visszakozok, hogy jaj rosszul döntöttem, a másik kell... jegyesség alatt még meg lehet tenni. Nem akarom felhoznia keresztyén emberek válását, mert az számomra még inkább bizonytalan terület) Nem tudom érthető-e?

    Az utolsó 5 kérdésben nem vagyok kompetens. Nincs senkim. De ha elképzelem akkor talán azt mondanám, hogy a: Közös imádkozások, Biblia olvasások, beszélgetések, együtt eltöltött idő. Hívő barátok, lelkipásztorok véleménye. Keresni Isten akaratát. A belső érzéseket azért nem írtam,mert azt alapvetőnek tartok, mármint belső érzés nélkül nem is kezdenék párkapcsolatba valakivel. (Ha a belső érzésen a vonzalmat értitek...)

    Egyébként én azt látom, hogy ez tényleg Isten munkája, Ő szerzi a társat. Nagyon nagy kegyelemnek tartom mikor két hívő ember egymásra talál.

    Zoli

    VálaszTörlés
  2. Jó a téma;-)

    Sztem onnan válik 100%-sá a dolog, ha szőröstül- bőröstűl rámondja az egyik a másikra, és a másik az egyikre, hogy igen Te vagy a nekem szánt, Téged akarlak, hozzád vonzódom stb. Nem szükséges túlmisztifikálni a dolgot;-)

    Sztem az emberlánya/ fia ha szembetalálkozik a nagy Ő-vel, bizonyos együtt töltött idő után - kinek mennyi - , el fogják tudni dönteni, hogy merre tovább. Isten vezet bennünket, nem hagyja, h tévelyegjük, hacsak mi nem döntünk úgy, hogy akkor még csiki-csukizunk egy kis ideig. Szóval értitek....

    Ami talán nehezebb, az az elköteleződés, nem feltenni azt a kérdést, hogy de mi van, ha van nála mégis vlki jobb, vlki aki, még ebben is meg abban is jobb. No, itt kell óvatosnak lennünk. Mondom ezt különösen magamnak! :((((

    Jóhogy választunk!! És azt választjuk, akit Isten nekünk teremtett ;-)

    Nem kimondottan csak egy vlkit szán nekünk az ÚR, sztem. Jókor és jó helyen kell lennünk. Nem szabad megspórolnunk azokat a dolgokat, amikhez mi kellünk ( pl. amit Zoli ír, hogy udvaroljon)

    Isten valóban elénk hozza a lehetőségeket, és nagyban rajtunk múlik, hogy mit kezdünk azokkal. Mennyire pendülünk egy húron, jó humorú Urunkkal.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Akik megtalálták a párjukat és szeretetben élnek egymással, szinte mindegyikük azt mondja, hogy az első pillanatban tudta, hogy Ő lesz az igazi.
    Szerintem van olyan, hogy két ember egyszerűen "érzi" egymást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gyülinkben olyan példát ismerek, hogy amikor megismerkedtek egymással a lány azt mondta, hogy ettől a fiútól soha semmit, most pedig már három gyerkőcük van és boldogok :)

      Törlés
  4. Sziasztok!

    Üdv eny és Eviana is :)!
    Én úgy gondolom, hogy nem a véletlen műve, hogy ki lesz a házastársunk. Ha úgy tetszik, predestinálva van. Nekem nem fér össze Isten szuverenitásával (ld pl Ámósnál: Van-e baj a városban, amit nem az Úr szerezne?). Ha viszont minden az Úrtól van, akkor a házastársam is. De Isten a történelem irányítója, így annak az irányítója is, hogy ki lesz az én társam. Nem hinném, hogy a mi választásunktól teszi függővé, hogy hogyan alakul később az életünk. Valahol ugyanazt gondolom erről, mint a megtérésről: 100%-ig Istentől függ, de 100%-ban az én felelősségem is. És persze, menni kell, keresni kell, meg kell tenni, ami a mi részünk. De valószínűleg csak évekkel később visszagondolva jövünk rá, hogy jól vagy rosszul döntöttünk. Értsétek jól: nemrégiben Marietta belinkel egy Biblia és gyülekezet különkiadást, és abban volt friss házasokkal beszélgetés. Számomra érdekes volt látni, hogy egy olyan férfi is nyilatkozik, akit én már csak elvált emberként ismertem. A cikkben arról beszél, hogy igen, a feleségét neki Isten adta,....Mégis elváltak, és utólag már okosabban végiggondolva sok mindenre rájött, amit akkor nem látott.
    Zoli utolsó mondatával nagyon egyetértek: borzasztó nagy kegyelem, ha megtaláltuk társunkat.

    Hogy miből tudom, hogy ő a társam? Én az eddigi tapasztalataim alapján csak azt tudom mondani, hogy miből tudom, hogy nem ő az.

    Kukkoló

    VálaszTörlés
  5. Jó gondolat ébresztő....

    http://demenyzo.hu/tag/tarskereso-kereszteny/

    Mit keressen egy lány egy srácban?
    szeresse Isten teljes szívéből, nem azon gondolkozik, hogy menjen-e szolgálni ma vagy ne menjen szolgálni ma a gyülekezetbe. Ha nem ilyen, akkor fuss el tőle.
    Hogyan viselkedik az édesanyjával? Ahogy most az anyukájával bánik, úgy fog veled is.
    Nézd meg a barátait, kikkel veszi körbe magát. A karakterét megismerheted, hogy milyen vicceket mesél, és milyen vicceken nevet.
    Van-e munkája? Ha nincs, akkor FUSS…
    Mit keressen egy srác egy lányban?
    ugyanazok a dolgok, amik a lányoknál.
    szereti-e Jézust? Tényleg szereti-e Jézust? Nagyon fontos, mert azt vettem észre fiatal párokon, amint összejöttek elszigetelődtek a többi embertől, akikkel a gyülekezetben voltak kapcsolatban. Kikerülnek a gyülekezet életéből, már rengetegszer láttam ilyet. Egy nagyszerű lány és egy fiú összeházasodnak, és kiderül, hogy nem ugyanazok az értékeik és látásuk, ami neked van. Életed végéig fogsz ennek a következményeiben élni.

    Lányok figyelem:
    - Fontos, hogy hagyjál több időt erre, mert a srácok nagyon jól tudják tettetni, hogy már megtértek. Ha úgy tűnik, hogy már megtért, akkor is még várj.
    - Egy fiú bármit el tud hitetni egy lánnyal. Vigyázz! (fordítva már nem igazán működik)
    - Ne hidd, hogy már keresztény, ha eljött már egyszer az ifi programra. Nem attól lesz valaki keresztény, ha ott van ifin vagy vasárnap…
    Még fontosnak tartom megemlíteni, hogy ha még ezek után sem tudod, hogy mi Igaz Isten szemében, akkor ha valaki tanácsért fordul hozzád ilyen témában, és olyat kérdez, amire nem tudod a választ, ne adj neki semleges választ sose! Mond azt, hogy: „nem tudom”. Azután kérdezd meg a pásztorodat, ifi pásztorodat. De semmiképpen ne mondjad, hogy: „te döntesz”.

    VálaszTörlés
  6. Hasonló gondolkodású társsal tudjuk megértetni magunkat, így lehetne "egymásra" találni, miként dr. Pálhegyi Feri bácsi nagyon találóan fogalmazta meg a Párkeresők 7 szabályában: "....olyan társra kell találnod, akivel a közös életetek Isten dicsőségét és szeretetét tükrözi: készek és képesek vagytok egymás iránti önfeláldozásra, hűségre, megbocsátásra, és folytonos megújulásra a szeretetben."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marietta! Olvasható valahol teljes egészében ez az írás, amiből itt idéztél? Nagyon szívesen elolvasnám. Köszönettel,
      Anna

      Törlés
    2. Üdvözöllek Anna!
      Amit kértél, küldöm:
      http://tanmese-marietta.blogspot.com/2009/08/dr-palhegyi-ferenc-parkeresok-het.html

      Szia,
      Marietta

      Törlés
  7. Apropó! Nncs tökéletes társ, de mégis megtetszett, megszerethetik egymást kölcsönösen,akit Isten ad, különbözőség ellenére is....

    Szeretnék megosztani egy filmet, siket leányzó és halló fiú történetét, a film nem keresztényi, de tanulságos...Hát. ti is elgondolkoztok rajta...
    Film címe : Hallgass a szívedre - http://www.youtube.com/watch?v=w5cq-9k_HoI

    Úr legyen veletek kegyelmével és szeretetével,
    Marietta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem. Hát, az utolsó fél órát végigsírtam, szégyen/nem szégyen....Nekem hasonlít a történet a Séta a múltba-ra.

      Törlés
  8. Köszönöm a köszöntést, Kukkoló és a kommentedet, Zoli, ilyen is van! :-)
    Én bevallom, azért mertem ezt így leírni, mert már egyszer én is éreztem olyat, hogy valakivel mintha egymásnak teremtett volna az ég. Amikor először találkoztam vele már nem volt idegen, és mintha mindig is ismertem volna.
    Nagyon kis dolgon csúszott el egyébként, de én merek hinni abban, hogy megkülönböztetett érzéseink vannak az iránt majd, aki a párunk lesz. Egyébként rendkívüli ritka, de én merem hinni még -ekkora csalódás után is- hogy létezik. Én most már tudom, nekem ebből tanulnom kellett.
    Game over, play again. :-)

    VálaszTörlés
  9. Köszi, hogy leírtátok a véleményeket, tapasztalatokat. (Jöhetnek még :) )

    Akkor mindenki egyetért abban, hogy Isten ad neki társat, párt, Nem fog egyedül maradni. Ez tök jó :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.