2012. április 6., péntek

2012 éve ilyenkor...

Szeretettel várjuk azokat a gondolatokat, melyek az ünnepek alkalmával fogalmazódtak meg Bennetek és szívesen megosztanátok velünk is. Lehet ez bármi, ami segített tovább mélyíteni a húsvéti események üzenetét számotokra, egy ige, egy prédikáció, egy ének, egy kép vagy éppen csak egy mondat, amit egy imádságban fogalmazott meg valaki.

Bátran lehet linkeket is megosztani akár itt is, vagy saját szavakkal összefoglalni mindazt, amit az ünnepek alatt kaptunk.


                                                     

20 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Nem akarok megbántani senkit, de "2012 éve ilyenkor" Jézus és családja épp az egyiptomi környezettel ismerkedett...

    Kívülálló voltam!

    ui: van valamilyen Húsvéti köszöntés?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk Vésztőn Húsvét vasárnap az istentisztelet végén, amikor van a kézfogás egymással, akkor szoktuk azt mondani, hogy "Feltámadott az Úr Jézus Krisztus!" erre a válasz: "Bizonnyal feltámadott!". Ez persze egy szép szokás is lehet (ahogy megszokás lehet a Mi Atyánk imádkozása vagy más egyéb), de ha az ember komolyan és hittel gondolja és mondja a legszebb köszöntés és hitvallás szerintem.

      Törlés
    2. Ez a szokás nekem nagyon tetszik, az orthodoxoknál régi szokás ez. Görögországban így köszönnek az emberek egymásnak aznap. Hrisztosz aneszti! Krisztus feltámadt! És a válasz: Alisztosz aneszti! Valóban feltámadt!
      Örülök, hogy nálunk is előfordul ez.

      Törlés
    3. Ahogy írtam is: Ha csak szokás akkor nem sokat jelent. Bár a barátom szokta azt mondani, hogy a templomba járás már egy jó szokás, mert akkor az ember már hallja az igét és Isten bármikor megszólíthatja és megtérhet.

      Törlés
    4. Már ahol hallja... Bár azért a Bibliából még csak felolvasnak mindenhol...

      Törlés
  2. Áldott húsvéti ünnepeket kívánok Mindenkinek!

    Pecznyík Pál
    Húsvéti fény!

    Isten népe nem hiába
    várakozol szent Fiára!
    Valóra vált a szép remény,
    ragyog rád a mennyei fény.
    Gyermekeim ne féljetek,
    él a Fiam, örüljetek.
    Üres már a sötét kripta,
    menny kapuja újra nyitva!
    Megváltottak: mind jöjjetek,
    hitben, elém térdeljetek.
    Meghallgatom hő imátok,
    áldásomat hintem rátok.
    Hívő lelkek örömével,
    a Szentlélek erejével
    járjátok be a világot,
    tegyetek hűn bizonyságot
    Fiamról, ki mindenkiért,
    adta vérét, szent életét!
    Így, ki bűnét szívből bánja,
    üdvét: nálam megtalálja.

    Mennyből jövő húsvéti fény,
    te tündökölj, lelkünk egén!
    Mi, e fényben járjunk, éljünk,
    s feltámadva mennybe térjünk.
    Nincs oly kincse, földi térnek,
    mit Isten ad gyermekének.
    E kincs, miért ilyen drága?
    mert az: Fia vére ára!


    Celldömölk,
    2012. IV. 2.

    VálaszTörlés
  3. Tegnap , a nagypénteki istentiszteleten János 18:28-38 igeről szólt. Szemben az igazsággal , nagyon tanulságos prédikáció hangzott el, csak egyetlen abszolút igazság van, Jézus igazsága!
    "A Biblia által kijelentett, és a Jézusban megjelent Igazság ugyanis az egyetlen valósághoz, az Isten személyéhez történő igazodásra hív. A megtérés is ezt jelenti: elfordulni ahazugságtól, és odafordulni az igazsághoz. Ez pedig nem jogi és nem filozófiai, hanemsokkal inkább létkérdés, azaz életben maradásunk kérdése. Mert az ítéletkor éppen ezigazság ment meg, vagy éppen veszít el bennünket.Nehogy úgy járjunk, mint ahogyanPilátus járt, aki megnyert ugyan valamit, de a fontosabbat örökre elveszítette…" (Szabó J. Róbert-Jászberényi lelkipásztor igehirdetésének záró mondata).
    És mi krisztuskövetők erre az igazságra, azaz Jézusra építjük fel egész életünket!

    Marietta

    VálaszTörlés
  4. Ma hajnalban a Gellért hegyen gyűltünk össze napfelkeltét nézni, emlékezni, valamint átgondolni az üres sír jelentőségét. Majd a gyülekezetben közös reggelizés, aztán áldott dicsőítés hangzott fel szíveinkből és magasztaltuk Jézusunkat.

    Hálás a szívem, hogy nem áll meg Nagypénteknél a történet:-)

    Érezzétek és tapasztaljátok meg a Feltámadás örömét és az Ő jelenlétét napjaitokban!

    http://www.youtube.com/watch?v=e2wy2FCFj_E&feature=bf_prev&list=PL43A0F422C9E5316B&lf=results_main

    VálaszTörlés
  5. A te szereteted ott kezdodik el, ahol a kèt gerenda keresztezi egymàt, ott mutattad meg hogy mennyire èrtèkesek vagyunk neked!!!

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok! Egy pár gondolat a ma reggeli igehirdetésből:
    - A Húsvét nélküli élet csőd
    - Mi jellemzi a Húsvét utáni életet: felismerjük Jézus jelenlétét az életünkben
    - Jézus azt adja, amire éppen a legnagyobb szükségünk van. Nem csak vélt, hanem valós szükség.
    - A gyülekezeti közösség célja, hogy emlékeztessük egymást benne az elhívásunkra, hol bátorítva egymást, hol intve, féltve a másikat.

    Ábel

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    A mi vasárnapi és hétfői igehirdetésünk összefüggött, arról szólt mindkettő, hogy Az Úr valóban feltámadt, ezért...
    ...Jézus áldozatát elfogadta Isten
    ...élő kapcsolatunk lehet Jézussal
    ...igaznak fogadjuk el a Bibliát
    ...másképp tekintünk életünkre
    ...másképp tekintünk az egyházra
    ...másképp tekintünk a halálra
    ...másképp tekintünk a jövőre
    Még volt 2 pont, de nem jut eszembe...
    Anyukám is eljött a vasárnapira. Szerintem nagyon jó, evangélium hirdető igehirdetés volt, erre anyukám közölte, hogy összevissza beszélt a lelkész...Ha eszetekbe jut, imádkozzatok érte, hogy egyszer megértse, hogy nem bolondság. Köszönöm!!!

    Kukkoló

    ui.: Ábel, fiatalabb vagy mint én, ezen ledöbbentem :D. (Többieknek: facebookon ismerősök vagyunk :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, az a 62 nap Kukkoló...:) itt már generációs résről van szó? Nem is tudom, hogy esetleg tessékelnem kellene-e? :)

      Nagyon bátorító már ez a kivonat is az igehirdetésekből! Letölteni lehet a honlapotokról mp3-ban?

      Édesanyádért imádkoztam! Adja az Úr, hogy megnyíljon az ő szíve is és üdvösséget találjon. Istennél semmi sem lehetetlen, ne hagyj fel a "zörgetéssel" anyukádért! Ki tudja amúgy, hogy a prédikációból milyen alap igazságok mélyültek el benne így is, hogy az egész érthetetlen volt számára. Egy csepp a tengerben volt ez is, amivel még közelebb került az Igazsághoz. Hála Istennek, hogy elkísért téged!

      Áldás,

      Ábel

      Törlés
    2. Hááát, 50 nap az csak ;). Így azért még nem vagyok "néni" számodra, és te sem "kisfiam" nekem :DDD.

      Igen, lehet letölteni tőlünk: http://ujszeged.ref.hu/bongeszo/igehirdetes/ (Na, egy újabb infó rólam...., de a mindennapi-s cikk után már úgyis mind1 :)). Nem tudom máshol van-e ilyen szokás, de nálunk osztanak istentisztelet előtt egy vázlatot, amin rajta van az aznapi ige, illetve pontokba szedve az igehirdetés fő váza. Van kihagyva hely, így lehet jegyzetelni. Én szeretem, mert az a tapasztalatom, hogy ha leírom, akkor jobban figyelek és jobban meg is marad.

      Az imát köszönöm anyuért. Remélem egyszer meghallgatásra talál...

      Kukkoló

      Törlés
    3. :D akkor valamit elszámoltam, ami nálam egyáltalán nem meglepő...:)

      Köszi a honlapot! A vázlat szerintem szuper ötlet, így gondolom az ige is ott van végig előttetek. Hát mi még - sok-sok refi gyülivel egyetemben - itt még nem tartunk. De erre tartunk! :)

      Törlés
    4. Egyébként ez a jegyzet azért is jó, mert van egy külön ember erre aki ezt kiosztja a templomba belépőknek (és van fogadó ige is külön, amit szintén személyesen adnak át) és így aki a templomba belép, legyen az idegen vagy ismerős, az fogadva van kétszeresen is. Szerintem ez lényeges, hogy gyülekezet vagyunk és nem egy személytelen hely ahova bejön úgy az ember, hogy senki nem szól hozzá egy szót se.

      Törlés
    5. Én arra jöttem rá, hogy ez így nagyon meg van ideologizálva. Mi úgy gondoljuk, hogy ez milyen jó, személyes fogadjuk az embereket. És sokaknak ez biztosan sokat is jelent. De pl. anyukám mindig kellemetlenül érzi magát emiatt. Ő hozzászokott, hogy a kat. templomok személytelenek (sok esetben a ref. is), senki nem bagózik senkire. És sztem neki ijesztő, hogy szólnak hozzá. Talán azért, mert így nem csak észrevétlenül bement meg kijött, hanem tényleg volt valami kontaktus is, és ez teljesen idegen attól, amit várna.

      Törlés
    6. Biztos van benne egy nagy adag ideologizálás is és átmehet képmutatásba a dolog. Biztos lehetne jobban is csinálni. De szerintem alapvető dolog, hogy ha megy az ember valahova akkor minimum, hogy köszönnek neki... És ezt pl. sok templomból, gyülekezetből hiányolom. (De sokszor én is elmulasztom, hogy akár a mögöttem ülőnek köszönjek...) Elhiszem, hogy ahogy anyukádat, mást is zavarhat ez, de szerintem fontos meglátni, hogy az egyház az nem egy épület, hanem emberek közössége, még akkor is ha ő nem ezt szokta meg. Lehet ez is benne van abban, hogy miért nem ért dolgokat vagy esetleg furának hat a számára. Így is tanulhat újat Jézusról... És persze ilyenkor figyelmesnek és óvatosnak kell lenni, hogy nem körbe ugráljuk, hanem figyelembe vesszük, hogy őt ez zavar(hat)ja.

      Törlés
  8. Persze, én sem azt mondom, hogy elvetendő a dolog :). Csak azt, hogy vigyázni kell vele. Valószínűleg engem is zavart először. + lehet az is benne van, hogy mi van ha kifelé is megszólítják, és mondjuk megkérdezik, hogy hogy tetszett az igehirdetés. Ez nekem sokáig bajom volt, h csak engem meg ne kérdezzen senki ilyen témában. Én abszolút átérzem a kényelmetlenségét a dolognak :).

    Na jó, nem kéne tovább ragozni :).

    VálaszTörlés
  9. Rendben. A vég konklúzió ugyan az, vigyázni kell.
    Azon gondolkodtam, hogy antinomia-e ez a kérdés, de valószínűleg csak szimplán nem értünk egyet, mert más pontokra helyezzük a hangsúlyt és mást tartunk nehézségnek :)

    Csak hogy témánál maradjunk amellett, hogy én is meghallgattam a szegedi istentiszteleteket az otthoni alkalmakon is részt vettem, Nagypénteken volt filmvetítés is és a Mel Gibson féle Passiót vetítették le... Mi a véleményetek erről a filmről? Az én véleményem az az, hogy túl nagy figyelmet szentelnek neki, nem annyira jó, mint ahogy beállítják és nem is teljesen biblikus a Krisztus képe (mint a legtöbb ilyen témájú filmnek...) Emiatt nem is nagyon szeretem.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.