2012. február 11., szombat

Szerelmes vagyok (?)



                                            Mit jelent szerelmesnek lenni?
                                            Milyen "fokozatok" léteznek?
                                            Mi történik tulajdonképpen?

Hogyan őrizkedjünk az érzéstől vagy pont hogyan oldjuk akár a már automatikus mechanizmusként bennünk működő "Stop" jelzést?

Jön a Valentin Nap, nekünk, keresztyéneknek és egyedülálló keresztyéneknek máshogy mint a többieknek, de jön...

                                           Készüljünk együtt, éljük meg (túl) együtt!


15 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Érdekes kérdés, h mit jelent szerelmesnek lenni. Én úgy látom, ez bennem átértékelődött, miután megtértem. Ma már látom azt, hogy a rajongást sokszor össze lehet keverni a tényleges szerelemmel. Rajongás alatt azt értem, amikor az illetőnek az össze mozdulatára kiráz a hideg, ha megszólal, iszod a szavait, és egyszerűen bármit csinál, tetszik. De általában nem is ismered, nem is beszéltél vele sokat. Ilyenbe beleestem hívő, vagy inkább csak kereső fejjel is. Volt egy hívő fiú, akinek az első pillanattól kezdve ittam a szavait. Számomra ő volt a "tökéletes pasi". Ma már úgy ahogy elrendeztem ezt magamban, de még most is olyan harc bennem, h beleillesszem valahogy a róla kialakított képembe azt, h bűnös ember. Mert az ő imidzsébe ez nálam nem fér bele.
    És azt hittem, hogy ilyenbe többet nem lehet beleesni, pedig dehogynem!!! Sőt, még ilyenebbekbe is....Na de ezt inkább hagyjuk :).

    A szerelem szerintem ennél józanabb, megfontoltabb dolog. Lehet nem olyan érzelem-bomba, mint amikor rajongok valakiért, de talán pont ezért tudatosabb is. A szerelmes hívő ember szerintem látja a másik hibáit is, és így mérlegel. Hogy úgy mondjam, kevésbé lila a köd :).

    De lehet nincs igazam. Én csak a saját tapasztalataimat írtam le :).

    Ti hogy vagytok ezekkel?

    Kukkoló

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!

    Nem tudom miért, de engem ez a Bálint napi hajcihő soha nem tudott megfogni. Egy karácsonykor jobban észreveszem, hogy egyedül vagyok...

    Kívülálló

    VálaszTörlés
  3. Szerintem a szerelemet összetévesztik az érzéssel. Az érzésnek is megvan a megfelelő helye. A szerelem a szeretetnek egy felelősség teljes, akarati döntése. Komoly döntés. Döntsd, hogy szeressél! (1. Kor. 13.fejezete)

    Valentin-nap nem rég került Magyarországra, eddig nem is nagyon ünnepelték, de nem is 'biblikus' ünnep.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most az első bekezdésre reagálnék. Egyetértünk ebben is, csak én azért árnyalnám kicsit. Én úgy látom/tapasztalom másokon és magamon is, hogy az érzést és a döntést nem lehet szétválasztani. Ideális lenne azt mondani, hogy érzelem nélkül beszélgetek a másikkal, töprengek, fontolgatom, majd a végén eldöntöm, hogy hopp, szerelmes leszek. És onnastól így is érzem. (Ez így sarkítás, de értsd jól!) Érző lények vagyunk, természetes dolog az érzelem. Talán abban kell tudatosnak lennünk, hogy tudjuk, hogy az érzéseink megcsalhatnak.
      Szerinted mi a helye az érzésnek?

      Törlés
    2. Kedves Kukkoló! Kérdésedre reagálva...Megfelelő érzés , ahogy az ige mondja : Fil 2,18:"Azonképen ti is örüljetek, és örüljetek együtt velem."
      Együttérzés mások felé: Rm 12,15:"Örüljetek az örülőkkel, és sírjatok a sírókkal."

      Törlés
    3. Példabeszédek 3: 5-6: "Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál. Minden te útaidban megismered őt; akkor ő igazgatja a te útaidat."

      Törlés
  4. Kívülálló, Marietta: egyetértek veletek, engem sem hat meg nagyon a Valenin-nap. Ezért is nem arról írtam :).

    VálaszTörlés
  5. Kedves Kukkoló!
    Éppen egyik ismerősömmel erről a témáról beszélgettünk.
    A szeretetet nem lehet egy napra, és az ajándékokra koncentrálni.
    Ez is egy olyan dolog, amit a nyugati kereskedelem behozott és bevezetett, hogy minél nagyobb profitra tegyenek szert, vagyis üzlet.
    Isten, Jézus által tudunk szeretni, ami nem üzlet, hanem élet.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok!

      Bocsánat Marietta, de nem igazán látom ez hogyan kapcsolódik a témához? Isten szeretete kontra ember szerelme?

      Zoli

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Bocsánat!

      Talán nem jól fogalmazta? Isten Jézus által tanulok meg szeretni, mert Ő tanít rá, hogy elfogadjam, megismerjem embereket, testvéreket és barátokat ad , ő ad "segítő és hozzáillő társat" is. De legfontosabb Istennel való kapcsolatom legyen a helyén, épülésemre és mások áldássá váljon....Talán rosszul gondolom?...???

      Törlés
    4. Jól látod. Isten szeretete a legtökéletesebb és ezt nekünk Krisztusban mutatta meg. Ha mi az Ő szeretetét gyakoroljuk akkor vagyunk a legjobb úton. És ez csak akkor lehet ha Rá figyelünk vele éljük a napjainkat.

      Csak nekem az idézet alapján nem ez jött le, de így hogy kifejtetted, hogy miért azt írtad ide most már értem :)
      Bocsánat, nem kritikaként írtam amit írtam, csak tényleg nem értettem.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.